špancirfest i za djecu

FOTO: Probudite kreativnost svojih limača - posjetite radionicu Zagonetno drvo i izradite igračku

Objavljeno: 21.08.2016. 17:22

Zadnja izmjena: 21.08.2016. 17:36

Danas nas je iznenadila kiša, ali to nije spriječilo špancirere da 'vladaju' ulicama Varaždina. I upravo sad, ulični se program počeo zahuktavati. Već smo pisali o radionicama za one najmlađe, a danas ćemo posebno izdvojiti radionicu Zagonetno drvo koju vodi odgajatelj i drvodjelac, Matija Bobek, a posebno nas je privukao svojim talentom da od drveta izrađuje igračke za djecu.

Matija Bobek po struci je odgajatelj, što pretpostavlja ljubav prema djeci, a nju je spojio sa svojom drugom ljubavi, onom prema prirodi i počeo od drveta izraživati igračke za najmlađe. Najviše koristi kovrčavu vrbu i naplavno drvo iz Drave.

- Profesionalne radionice na Špancirfestu su svakojake i različite od svega što sam vidio na festivalima do sad, a prošao sam ih mnogo. Djeca to prepoznaju i djeca se vraćaju.  Što se moje radionice tiče, primjećujem da djeci fali drvo, odnosno igračke od drveta koje izrađujem - objašnjava voditelj radionice Matija Bobek. 

 U radionici Zagonetno drvo djeca  sprobavaju zaboravljene vještine obrade drveta, od guljenja noktićima, šmirglanja drveta raznim granulacijama,pa sve do “točkanja”i bojanja lanenim uljem. Djeca mogu donijeti komad drveta koje će pretvoriti u igračku. Oni malo stariji mogu koristiti alate poput bušilice, ubodne pile, obične pilice, ali pod nadzorom voditelja radionice.

- Cilj mi je da djeca barataju prirodnim materijalom, surađuju kao zajednica i u prirodnoj atmosferi istraživanja dođu ili ne dođu do rješenja. Radionice su, kao da smo doma, ali malo razmišljamo o prirodi, recikliranju i odgovju kao nečem prirodnom, a ne kompliciranim strategijama.

Radionicu možete posjetiti  do 28. kolovoza, od 9-13 i od 16-20 sati.

Komentari