stipendija iz ministarstva

Prof. Biserka Zajec boravila u Jeruzalemu na seminaru o poučavanju o holokaustu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 16.07.2019. 09:24

Zadnja izmjena: 16.07.2019. 09:27

Biserka Zajec, prof. engleskog jezika na Gospodarskoj školi u Varaždinu boravila je tjedan dana u Jeruzalemu, Izraelu na stručnom usavršavanju u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Yad Vashem-a – svjetskog centra za sjećanje na holokaust.

Tema seminara bila je poučavanje o holokaustu, a neke od tema koje su bile zastupljene na predavanjima su sjećanje i edukacija u Yad Vasemu-u, holokaust i ostali genocidi, povijesna percepcija konačnog rješenja, poučavanje o počiniteljima i holokaust na Balkanu. Mnogobrojne radionice bavile su se metodologijom poučavanja o holokaustu. Polaznici seminara imali su priliku susresti se s Lily Gombush, izraelskom državljankom i Hrvaticom iz Zagreba koje je preživjela holokaust u koncentracionom logoru u Auschwitz-u. Edukacija je također uključivala upoznavanje s Yad Vashem-om, svjetskim centrom za sjećanje na holokaust u kojem se nalazi Muzej holokausta, memorijalna mjesta kao što su Dječji memorijal, Dvorana sjećanja, Muzej umjetnosti holokausta, Dolina zajednica, sinagoge i Međunarodna škola za izučavanje holokausta.

Nastavnici su također imali mogućnost razgledavanja Jeruzalema u pratnji turističkog vodiča kao i posjet nacionalnom parku Masada i Mrtvom moru. Osim izučavanja holokausta i antisemitizma glavna svrha ovog seminara bila je isticanje važnosti obrazovanja kao najjačeg oružja u borbi protiv antisemitizma, rasizma i svih ostalih oblika netrpeljivosti.

 

 

Komentari