pada od sinoć

OPREZ, VOZAČI! Proglašeni su zimski uvjeti na našim prometnicama - nemojte voziti bez odgovarajuće opreme

Objavljeno: 09.12.2017. 09:18

Zadnja izmjena: 09.12.2017. 09:22

Foto: Arhiva

Zbog snijega koji je pada od sinoć, na svim našim prometnicama - kako javlja PUZS - u 1:50 proglašeni su zimski uvjeti. To ujedno znači da ni na jednoj dionici ceste ne smiju prometovati vozila bez zimske opreme.

Snijge za sad nije zadao veće probleme, osim što se na cesti Zelendvor-Petrijanec srušilo stablo, kojega su onda vatrogasci uklonili. Iako smo već o tome pisali u nekoliko navrata, dobro je ponoviti gradivo o tome što je adekvatna oprema u zimskim uvjetima.

Za osobna vozila zimska oprema znači:

  • četiri zimska pneumatika (M+S) ili
  • četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Za vozila mase iznad 3,5 tone to znači:

  • lanci na pogonskim pneumaticima ili
  • zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače.

Kazna za nepridržavanje ovih propisa je 700 kn - ali je još gore ako se zbog neodgovarajuće opreme dogodi nesreća. Zimske službe dobro su očistile ceste - barem one županijske - a snijeg bi uskoro trebao prestati padati. Tako se može očekivati da će već danas prestati vrijediti propisi o zimskim uvjetima - i onda zimska oprema postaje obaveznom samo na zimskim dionicama javnih cesta (koje su onda i označene prometnim znakom).

Komentari