grad ludbreg

Program društveno poticajne stanogradnje kreće u Ludbregu

Objavljeno: 20.01.2021. 19:37

Zadnja izmjena: 21.01.2021. 12:55

Grad Ludbreg još je prije dvije godine započeo potrebne aktivnosti na realizaciji izgradnje stanova po Programu društveno poticajne stanogradnje. 

– To je priča koja se dugo spominje i o kojoj se dugo priča u Ludbregu. Mi smo još prije dvije godine započeli aktivnosti na gradnji POS-ovih stanova iz sustava poticajne stanogradnje obzirom da u Ludbregu postoji veliki interes za kupnju takvih stanova – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

U razgovorima s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama pronađeni su modeli prema kojima će oni graditi stanove s partnerom kojeg sami izaberu.

– To je model koji je nama najprihvatljiviji i koji nas ne opterećuje u smislu da mi sami moramo voditi brigu i o gradnji i o građevinskoj dozvoli, i kasnije o prodaji samih stanova. Dogovorili smo, na čelu s APN-om, da oni krenu s gradnjom jedne ili dvije zgrade s 20-ak stanova koji bi bili na raspolaganju svima onima koji žele živjeti u Ludbregu ili koji na taj način žele riješiti svoje stambeno pitanje – dodao je gradonačelnik Bilić.

Nažalost, bilo je puno problema i nesporazuma na tom dugom putu, ali na sastanku prošlog tjedna dogovoreno je da se nakon objave Javnog poziva kreće u sljedeću fazu, dakle, potpisivanje ugovora s izvođačem i početak radova.

Objavljen javni poziv

– Javni poziv upravo danas je objavljen u Večernjem i Jutarnjem listu. Mi se nadamo da će jedna zgrada, barem prva, imati više od 20-ak stanova, a da će onda interes zapravo dalje diktirati razvoj APN-a na području grada Ludbrega. Često dobivamo mailove i upite naših građana o tome kad će se to početi graditi. Sad je prilika da se građani još jednom pripreme i pokažu interes, posebice mladi ljudi, i da polako počnu raditi planove za ove stanove. Grad Ludbreg je prikupio 32 iskaza interesa za kupnju stanova u POS-u. Nakon toga APN je od nas tražio da provedemo anketu o onima koji su zainteresirani samo za najam stanova i tu nam se javilo 10-ak ljudi. Dakle, zaista postoji interes i siguran sam da bi ovo mogao biti jedan od uspješniji APN-ovih projekata na području sjeverozapadne Hrvatske. Nadam se da će uskoro, kad krene građevinska sezona, biti sve spremno da se počnu graditi POS-ovi stanovi pod kapom APN-a i njihovih partnera – rekao je gradonačelnik Bilić.

Lokacija ovisi o natječaju APN-a, oni će odabrati tri lokacije i od te tri lokacije izabrati jednu.
– To je potpuno u njihovim rukama i grad u ovoj fazi ne odlučuje apsolutno ništa. Grad se priključuje kasnije u završnoj fazi kod uređenja ceste, priključaka, jer će iz svojih sredstava financirati komunalnu infrastrukturu. Kad oni odaberu lokaciju tada se Grad uključuje i rješava dalje sve ono što može pomoći da se troškovi kvadrata smanje i da budu čim financijski pristupačniji našim građanima – zaključuje gradonačelnik Bilić.

Komentari