Program pomoći u kući nemoćnim i starim osobama

Objavljeno: 16.05.2011. 15:28

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: varazdinska-zupanija.hr

Program pomoći u kući bolesnim, nemoćnim i starim osobama izvaninstitucionalni je oblik skrbi namijenjen staračkim domaćinstvima u socijalno-zaštitnoj potrebi

Zamjenica varaždinskog župana  Blanka Glavica Ječmenica i predsjednica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Zvjezdana Fulir potpisale su sporazum o suradnji na promicanju socijalnog poduzetništva i promicanju zapošljavanja teže zapošljivih osoba na području Varaždinske županije.

Program pomoći u kući bolesnim, nemoćnim i starim osobama izvaninstitucionalni je oblik skrbi namijenjen staračkim domaćinstvima u socijalno-zaštitnoj potrebi, koji se provodi više godina i financira ga Varaždinska županija.

Ovo je velika stvar za sve nas jer se postojeći program pomoći proširuje. U principu, uz nekoliko zaposlenih osoba u Crvenom križu, program provode osobe zaposlene putem javnih radova, a upućene preko HZZ-a na šest mjeseci. Kako te osobe ne mogu u istom programu raditi više od  tog vremena, na terenu nastaje praznina koja se teško pokriva postojećim gerontodomaćicama. Upravo je to bio razlog da se program pomoći proširi dodatnim sredstvima iz županijskog proračuna, te tako stvore mogućnosti zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih i teže zapošljivih osoba. Njima se na taj način pruža mogućnost rada i zarađivanja, a starim i nemoćnim osobama kontinuirana skrb. Nužno je da se programu pridruže i ostale lokalne zajednice, uz postojeća tri grada koji su potrebu prepoznali. Apeliramo na njih i  sve ih pozivamo, jer će tako  pomoći i zapošljavanju svojih sumještanki i  svojim nemoćnim stanovnicima – istaknula je zamjenica župana Blanka Glavica Ječmenica.

Programom su obuhvaćene osobe srednje životne dobi, niže kvalifikacijske strukture i one koje su dugo na Zavodu za zapošljavanje.



Komentari