u planu i trotjedni kamp

Projekt Iron-Age-Danube - spoj arheologije i turizma Varaždinske županije

Objavljeno: 22.06.2017. 20:00

Zadnja izmjena: 22.06.2017. 20:02

U sklopu međunarodnog projekta „Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja“, koji se realizira pod akronimom Iron-Age-Danube, TZ Varaždinske županije sudjelovala je na dvodnevnoj prezentaciji projekta u austrijskom Großkleinu kao pridruženi partner Instituta za arheologiju iz Zagreba.

Prvog dana prezentacije održan je sastanak radne skupine na kojemu su projektni partneri predstavili svoje ciljeve u okviru ovoga projekta, te načine povezivanja arheološke, kulturne i turističke ponude u jednu cjelinu. Poseban naglasak stavljen je na uključivanje arheoloških parkova u turističku ponudu na pravilan način i kroz usuglašenu metodologiju. Projekt je sufinanciran u okviru Interreg programa transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020., a s hrvatske strane glavni partneri su Institut za arheologiju i Arheološki muzej u Zagrebu sa svojim pridruženim partnerima, dok su sporazum o suradnji na projektu potpisali Osnovna škola „Petar Zrinski“ iz Jalžabeta kao i Općina Jalžabet. Glavni cilj je istraživanje, zaštita i turistička upotreba najvažnijih krajolika iz vremena starijeg željeznog doba u Austriji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji.

Jalžabetska Gomila

U Hrvatskoj će projekt zahvatiti dva lokaliteta: Kaptol kod Požege i svjetski poznati lokalitet Jalžabet u Varaždinskoj županiji, gdje se nalaze ogromni prapovijesni grobni tumulusi, koji su često radi svojih impresivnih dimenzija nazivani 'kneževskim'. Obavljena znanstvena istraživanja potvrdila su da je jalžabetska Gomila nastala u 7. stoljeću prije Krista i da se radi o najvećem tumulusu u Srednjoj Europi. Temeljem nedavnih geofizičkih istraživanja zaključeno je da je i cijeli okoliš tumulusa 'Gomila' iznimno arheološko područje pa tako postoji mogućnost da se prilikom sustavnijih istraživanja naiđe na važne arheološke nalaze.

Osim samih arheoloških istraživanja, u planu je da se u Jalžabetu održi trotjedni istraživački kamp s ciljem popularizacije i turističke valorizacije arheologije kao znanosti. Tijekom održavanja istraživačkog kampa planiraju se razna javna događanja te radionice kreirane  prvenstveno za djecu školskog uzrasta, popularnih programa za posjetitelje, stručne suradnike i studente kojima će se predstavljati i popularizirati razdoblje starijeg željeznog doba i arheologija kao znanost. Šira javnost je već upoznata s namjerom da se u Jalžabetu otvori turističko-poučna-informativna staza, koja bi posjetiteljima predstavila razdoblje iz starijeg željeznog doba te putem modernih medija rekonstruirala izgled krajolika iz tog doba. Institut za arheologiju, Gradski muzeja Varaždin i TZ Varaždinske županije, u Varaždinu 6. rujna, pripremaju svečano otvaranje kampa u Hrvatskoj koji uključuje lokalitete u Kaptolu i Jalžabetu, a uz bogati i zanimljiv popratni program, stoji u priopćenju iz Turističke zajednice Varaždinske županije.

  

Komentari