općina ljubešćica

Projekt javne rasvjete u općini Ljubešćica vrijedan 108.000 eura

Objavljeno: 17.02.2023. 17:28

Zadnja izmjena: 17.02.2023. 17:29

Prema Zakonu, Javni sektor dužan je održavati i rekonstruirati javnu rasvjetu na način da smanjuje potrošnju električne energije i ispunjava ostale uvjete propisane Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja i propisima koji iz njega proizlaze.

Ovim projektom zamijenjeno je 179 zastarjelih svjetiljki novim LED svjetiljkama prema kategoriji prometnice i to u naselju Ljubešćica i Rakovec. Ukupna vrijednost do sada utrošenih sredstava iznosi 71.000 eura, od čega je s 33.180 eura projekt sufinanciralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije, a s 13.272 eura sufinanciralo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

- Riječ je o jednoj od značajnijih infrastrukturnih investicija na području općine Ljubešćica u ovoj godini. Modernizacija sustava javne rasvjete na području općine doprinijet će povećanju energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete, zaštiti okoliša, smanjenju štetnih emisija (CO2), smanjenju svjetlosnog onečišćenja kao globalnog problema te poboljšanju uvjeta života u ruralnom području te smanjenju rashoda odnosno ušteda za električnu energiju u Proračunu Općine Ljubešćica - navode iz Općine.

Dodaju kako se ove godine očekuje i nastavak zamjene zastarjelih svjetiljki novim LED svjetiljkama preostalog dijela područja općine i to za dio naselje Ljubešćica i Kapela Kalnička u vikend zoni koja nisu obuhvaćena do sad, te za cijelo područje naselja Ljubelj i Ljubelj Kalnički. Odnosno, plan je zamijeniti još stotinjak svjetiljki, a projekt je već prijavljen na javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2023. godini.

Komentari