što se napravilo

Projekti realizirani u proteklih godinu dana prezentirani na svečanoj sjednici u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno: 12.08.2016. 12:31

Zadnja izmjena: 12.08.2016. 12:33

Foto: Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Održana je svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana grada Varaždinskih Toplica Na njoj se podsjetilo se na važnije događaje u proteklih godinu dana, a svečanost je iskorištena i za dodjelu nagrada istaknutim pojedincima, udrugama i tvrtkama.

Na početku svog govora gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Goranka Štefanić, naglasila je da je Dan Grada uvijek iznova prilika za prisjećanje na sve one koji su upisali svoja djela i postignuća u povijest Varaždinskih Toplica. Ujedno je zahvalila i laureatima koji su svojim djelovanjem pridonijeli prepoznatljivosti Varaždinskih Toplica.

-Varaždinske Toplice su danas Grad koji je otvoren prema investitorima i usmjeren ka gospodarstvu i zato moramo iskoristiti njegove konkurentne prednosti, njegov geostrateški položaj, odličnu infrastrukturu i povoljnu vrijednost nekretnina – istaknula je u svom govoru Štefanić dodajući da vjeruje u bolju budućnost Varaždinskih Toplica i da djela te ostvareni rezultati govore sami za sebe.

Gradonačelnica je napomenula, da, ako se proteklih godinu dana gleda u brojkama onda svakako treba istaknutih ulaganje od 800 tisuća kuna u izgradnju novih odnosno uređenje postojećih prometnica. Radi se o izgradnji li pak uređenju prometnica u Svibovcu, Črnilama odnosno Greščevini. U samim Varaždinskim Toplicama riječ je o radovima u nekoliko ulica među kojima je i uređenje perivoja M.R. Strozzi.

- Osim toga, uredili smo preko Ministarstva gospodarstva Društveni dom u Drenovcu i Društveni dom u Poljani Gornjoj. Značajna sredstva uložena su u izgradnju i rekonstrukciju javne rasvjete. Riječ je o 1,3 milijuna kuna koji su uloženi u javnu rasvjetu u Ludbreškoj i Ulici hrvatskog proljeća te naselje Jarki Horvatićevi. Ono čime se ponosimo, to je solarna rasvjeta sa 35 solarnih svjetiljki. To je bilo veliko ulaganje, ali to je postala jedna turistička atrakcija, šetnica između dva naselja, Tuhovca i Varaždinskih Toplica - naglasila je Štefanić. 

Dodala je i kako su velike probleme u proteklih godinu dana ponovo stvarala klizišta. No, značajna sredstva uložena su u sanaciju, čak 1,4 milijuna kuna od čega je 1,13 milijuna stiglo iz fondova EU.

- Sanirana su klizišta u Jarkima te Đurina hiža I, a ovih je dana započela sanacija i drugog klizišta Đurina hiža II. Konačno je i ostvaren značajan preduvjet da grad dobije autobusni kolodvor kakav i zaslužuje. Osigurana su sredstva u iznosu od 905 tisuća kuna čime je otkupljeno zemljište za prilaznu cestu. Što se tiče ulaganja u infrastrukturu u proteklih godinu odrađeni su projekti i radovi u vrijednosti od 2,2 milijuna kuna - napomenula je gradonačelnica.

Radilo se i na projektnoj dokumentaciji i pripremljeni su projekti za izgradnju dječjeg vrtića, ceste u Hrastovcu, projekti za biciklističke staze i ostalu turističku infrastrukturu (prijavljeni) u suradnji sa slovenskim partnerima. Gradonačelnica se osvrnula i na manjak pomoći s državne razine iako su projekti odavno pripremljeni.

- Moram reći da smo 2014. godine dobili 2,5 milijuna kuna, a 2015. godine 3,5 milijuna kuna s nacionalne razine. No, nažalost ove godine ništa unatoč tome što smo prijavili na natječaje više projekata nego prošlih godina. Nadamo se, da ćemo u budućem radu ostvariti financijsku pomoć iz državnog proračuna i EU sredstava - kazala je Štefanić. 

Komentari