Promoviran projekt "Zeleni javni servis u Lepoglavi", vozit će se bicikli na električni pogon

Objavljeno: 08.04.2015. 10:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Grad Lepoglava

Izvor: galerija-images/lepoglava bicikli 2015

Prigodnom vožnjom  električnih bicikala, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić predstavio je projekt nazvani  "Zeleni javni servis u Lepoglavi" kojem je podršku pružio i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a zahvaljujući kojem Grad Lepoglava u uporabu uvodi pet bicikala na električni pogon.

Naime, Lepoglava je dobila ukupno pet bicikala na električni pogon koje najviše će ga koristiti komunalni redari, a uporabom bicikla planira se značajna ušteda. Gradonačelnik Škvarić  izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem u ovome projektu.

- Iako je sigurno da električni bicikl neće zamijeniti sve potrebe izlaska na teren, planira se značajna ušteda. Na godišnjoj razini uštedjet će se nešto više od 2 tisuće litara goriva, te za više od 4 i pol tone godišnje smanjiti ispuštanje CO2 u okoliš. No, neće samo komunalni redar biti taj koji će koristiti električnim biciklima, tu su i učenici koji će na konkretan način učiti o modernim inovativnim tehnologijama – naznačio je Škvarić.

Župan Predrag Štromar je istaknuo kako u energetici, a posebice u obnovljivim izvorima energije leži budućnost gospodarstva.

-  Lepoglava se s punim pravom može nazivati zelenim gradom. Dokaz za to su odrađeni i provedeni projekti u iznosu od 17.050.000,00 kuna – rekao je Štromar.

Sam projekt uvođenja električnih bicikala je vrijedan 71 tisuću kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ga je sufinancirao s 15 tisuća kuna.

Nakon promocije električnih bicikala, otvorena je prigodna izložba na kojoj su predstavljeni radovi stigli na natječaj za izradu arhitektonsko – urbanističkog rješenja za novu zgradu Centra za posjetitelje – Centra pavlina u Lepoglavi. Otvorenju izložbe je nazočila i pomoćnica ministra kulture Vesna Jurić Bulatović.

Inače, Grad Lepoglava ovim projektom Centra za posjetitelje „Centar pavlina“ želi stvoriti preduvjete i potpornu infrastrukturu za promociju postojećih turističkih proizvoda i atrakcija u široj lepoglavskoj regiji kao i poticanje rasta turističke potrošnje jer će kroz centar turisti biti upoznati s cjelokupnom turističkom ponudom (eno-gastronomska, kultura,  prirodna baština, vjerski turizam, zanimljivosti i manifestacije).

Centar pavlina biti će ishodišna točka svim turistima koji posjete grad Lepoglavu. Centar će upravljati posjetiteljima na način da nakon što prođu prezentiranje destinacije, s kupljenom ulaznicom u centru, mogu obići i znamenitosti, atrakcije i turističke proizvode u ponudi za koje su više zainteresirani. (npr. pavlinski samostan i baština, crkva, galerije čipke, vulkan Gaveznica, izložba minerala, park prirode „Zagorski bregi“, kaznionica i baština).

{gallery}lepoglava bicikli 2015{/gallery}

Komentari