Proračun u plusu, novi projekti i programi u općini Trnovec Bartolovečki

galerija-images/trnovec bartolovecki 12. sjednica

Objavljeno: 19.10.2014. 15:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Izvješće o radu načelnika općine, financijski izvještaj za prvih devet mjeseci ove godine, usklađivanje s novim zakonskim odredbama, 85. obljetnica Osnovne škole Trnovec, kao i izvješće o poduzetim mjerama zaštite od elementarne nepogode poplava bile su neke od tema 12. sjednice Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki.

Prema financijskom izvješću Općina je u prvih šest mjeseci ostvarila višak prihoda u iznosu većem od milijun kuna.

Na taj način pokriven je manjak iz prethodnih godina, a uz to raspolažemo viškom prihoda u narednom razdoblju u iznosu nešto većem od 400 tisuća kuna. Inače, u nešto malo više od godinu dana uspjeli smo pokriti manjak iz prethodnih godina u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna kuna – istaknuo je načelnik Zvonko Šamec.

Jednoglasno je prihvaćeno izvješće o radu načelnika općine za prvih šest mjeseci ove godine.

Svakako valja izdvojiti projekte poput dobivanja državnih potpora za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u iznosu od gotovo 400 tisuća kuna, riječ je o tri projekta. Tu su i nastavak ulaganja u komunalnu infrastrukturu te značajni pomaci u podizanju standarda kada je u pitanju prikupljanje otpada i gospodarenje otpadom – obrazložio je načelnik Šamec i dodao kako brojna ulaganja znače daljnji razvoj općine u gospodarskom, ali i u društvenom sektoru.

Što se tiče potpora iz državnog proračuna osigurana su sredstva kod Ministarstva gospodarstva iz programa energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a korisnici donacija su STK-MGK „Drava“ iz Žabnika, u iznosu od 78 tisuća kuna te NK „Mladost“ iz Šemovca u iznosu od 173 tisuće kuna. Potporu iz istog ministarstva za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije dobio je i Društveni dom u Štefancu u iznosu od 137 tisuća kuna.

Zahvaljujući prijavi na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Općina je osigurala sufinanciranje nabavke komunalne opreme. Riječ je o nabavci kanti za koje će Fond izdvojiti 40 posto sredstava odnosno 396 tisuća kuna dok preostali dio do iznosa od 994 tisuće financira Čistoća. Riješena je i nabavka dva komunalna vozila za prikupljanje i odvoz sekundarnih sirovina. I ovdje Fond i Čistoća financiraju troškove nabavke u iznosu od 3,9 milijuna kuna u omjeru Fond 40 i Čistoća 60 posto. Kante i vozila trebali bi stići u općinu do kraja godine.

Na sjednici je istaknuta i odlična suradnja Općine s mnogobrojnim udrugama, Vatrogasnom zajednicom, KUD-om „Mak“ Trnovec, a podržana je i odluka o financijskoj pomoći u iznosu od osam tisuća kuna Osnovnoj školi u Trnovcu za organizaciju 85. obljetnice osnutka škole.

Donesena je odluka o socijalnoj skrbi Općine Trnovec Bartolovečki, a radi se o usuglašavanju s novim Zakonom o socijalnoj skrbi kojeg je usvojio Sabor, a koji je stupio na snagu s prvim danom ove godine.

Posebna točka dnevnog reda bila je izvješće o poduzetim mjerama zaštite od elementarne nepogode poplave.

Ovom prilikom još jednom zahvaljujem mještanima na solidarnosti i spremnosti za međusobnu pomoć u sanaciji i sprječavanju daljnjih šteta od poplave. Posebno zahvaljujem članovima svih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz cijele općine koji su u danima najveće krize i opasnosti od poplava uložili gotovo nadljudske napore kako bi zaštitili mještane općine i njihovu imovinu. U narednom razdoblju napravit će sve potrebno kako bi se u potpunosti zaštitila cjelokupna imovina svih mještana općine Trnovec Bartolovečki – naglasio je načelnik Zvonko Šamec.

Inače, Povjerenstvo privodi kraju posao prikupljanja podataka vezano uz nastale štete i završetak tog posla predviđen je u prvim danima studenog. Prema procjeni načelnika iznos šteta kretat će se oko 3,5 milijuna kuna.

Sve odluke na 12. sjednici Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki prihvaćene su jednoglasno.

{gallery}trnovec bartolovecki 12. sjednica{/gallery}

Komentari