MJERE POMOĆI

Proračunskim potporama Općina Maruševec izlazi u susret gospodarstvenicima

Objavljeno: 24.04.2020. 18:28

Zadnja izmjena: 24.04.2020. 18:32

Zbog epidemije koronavirusa COVID-19 brojni gospodarstvenici zatvorili su svoje obrte i poduzeća. Ne želeći dovoditi u pitanje funkcioniranje gospodarstva, Vlada Republike Hrvatske ovog je mjeseca donijela mjere pomoći hrvatskim gospodarstvenicima.

Taj primjer slijedi i Općina Maruševec koja je na danas održanoj elektronskoj sjednici Općinskog vijeća jednoglasno donijela Odluku o mjerama potpore u vrijeme trajanja ograničenja i zaštite izazvanih virusom COVID-19, a kojima nastoji ublažiti negativne gospodarske posljedice na svom području i olakšati situaciju u idućim mjesecima maruševečkim gospodarstvenicima.

Oslobađanje plaćanja

- Odlukom se oslobađaju poduzetnici od plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi za obavljanje poslovne djelatnosti i to u cijelosti za poduzetnike kojima je privremeno obavljanje djelatnosti zabranjeno Odlukom nacionalnog Stožera civilne zaštite, dok se u visini od 50 posto oslobađaju ostali poduzetnici zbog otežanog poslovanja. Oslobođenja se ne odnose na trgovine mješovitom robom i poljoprivrednim repromaterijalom koje posluju za vrijeme ove zdravstvene krize, ističe načelnik Općine Maruševec Damir Šprem te dodaje kako će se za već podmirene obaveze za mjesec ožujak izvršiti prijeboj s budućim davanjima za razdoblje nakon ukidanja mjera.

Osim toga, Općina Maruševec odgađa pokretanje svih postupaka prisilne naplata za vrijeme važenja mjera Stožera, kao i slanja opomena za sve nepodmirene dospjele obveze fizičkih i pravnih osoba. Spomenutom Odlukom obuhvaćaju se i općinske mjere koje se odnose na predškolski i školski sustav. 

Pomoć roditeljima

- Za korisnike dječjih vrtića koji imaju prebivalište na području Općine Maruševec povećava se iznos sufinanciranja troškova cjelodnevnog boravka djece u predškolskim ustanovama s dosadašnjih 800,00 kuna po djetetu na 1.200,00 kuna po djetetu, kao i za korisnike usluga čuvanja, brige i skrbi o djeci predškolske dobi koje pružaju osobe registrirane za obavljanje djelatnosti dadilja, podsjeća zamjenik načelnika Mario Klapša uz naglasak na financijska sredstva potrebna za isplatu plaća zaposlenicima u produženom boravku koja Općina Maruševec odobrava Osnovnoj školi „Gustav Krklec“ Maruševec i Područnim školama u Druškovcu i Gredi, za vrijeme odvijanja nastave na daljinu.

Iz Općine Maruševec poručuju kako će se sve započete investicije i radovi koji su u tijeku nastaviti sukladno zaključenim ugovorima i planiranim osiguranim sredstvima iz općinskog Proračuna, dok će se projekti koji su planirani, a nisu započeti realizirati shodno realizaciji prihoda Proračuna.

Komentari