OBLJETNICA

FOTO Prošlo je 30 godina od formiranja pomalo zaboravljenog "Grebengradskog odreda"

Objavljeno: 17.10.2020. 17:47

Zadnja izmjena: 17.10.2020. 18:04

Ovih dana obilježava se 30-ta godišnjica formiranja Grebengradskog odreda, pomalo zaboravljene vojne formacije koja je sudjelovala u Domovinskom ratu od samih početaka.

Skupina domoljuba oko Grebengradskog odreda, kako su ga nazvali, bila je samo jedna od neformalnih skupina koje su se 1990. godine okupljale u Hrvatskoj, s namjerom pružanja oružanog otpora. Takvo ozračje i raspoloženje pučanstva na području bivših općina Novi Marof i Zlatar Bistrica, prenose Zdravko Kuzelj, Boro Novoselec i Franjo Sekovanić ministru obrane, koji podržava ideju i odobrava formiranje vojne postrojbe u ilegali.

Nakon kraćih priprema održan je prvi sastanak članova zapovjedništva u selu Jelenšćak 39. i to 16. listopada 1990. godine, te je definirana struktura i formacija 1. Vojnog odreda koji dobiva i svoje ime po tvrđavi iz ovog kraja „Grebengrad“.

Mobilizacija i osposobljavanje

Ubrzo nakon toga formiraju se postrojbe Odreda. Svrha osnivanja bila je mobilizacija ljudi te njihovo stručno i vojno osposobljavanje za obranu RH, motivacija pučanstva za logističku potporu i stvaranje čvrste političke osnove za utvrđivanje hrvatske državnosti.

Iz Odreda je upućena prva grupa dragovoljaca u MUP Lučko 3 u siječnju 1991. godine, a nekoliko dana kasnije jedno odjeljenje dragovoljaca priključuje se PJP Kumrovec. Dio zapovjednog kadra „Grebengrada“ sudjeluje u obrani grada Zagreba u siječnju i veljači. Početkom travnja 1991. bojnik i prvi zapovjednik Zdravko Kuzelj formira vojno nastavni centar u Vinici.  

Razotkivaju mrežu KOS-a

Razotkriva se slika vojnog potencijala tzv. JNA, razotkriva se mreža KOS-a i organizira se njihovo kontinuirano praćenje. Kao krunska vojnička pobjeda stoji preuzimanje velikog vojnog skladišta na Banjšćini. Uslijedilo je oslobađanje Bjelovara gdje je također bilo pripadnika „Grebengradskog odreda“. Velik broj ostao je u sastavu HV i dalje sudjelovao u ostalim akcijama u obrani i oslobađanju RH.

Pripadnici Odreda časno i dostojanstveno sudjelovali su i na mimohodu 30. svibnja 1995.  prije 25 godina na Dan državnosti. Još jedna zanimljivost, za datum osnivanja uzima se 16. listopada na dan na koji se rodio i ban Josip Jelačić.  

Komentari