Prosvjed protiv plana Hrvatskih voda za skretanje toka Mure

Objavljeno: 07.01.2011. 14:47

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Goran Šafarek

Zaštitarsko-ekološka udruga Senjar, u subotu 8. siječnja, priprema masovan prosvjed protiv planova Hrvatskih voda za skretanje i kanaliziranje tokova Drave i Mure.

Trosatni prosvjed počet će se u 11 sati na Halaš Čardi, na ušću Mure kod Legrada. Organizatori pozivaju sve koji se protive planovima Hrvatskih voda, da im se u pridruže u prosvjedu.

- Protest će se sastojati od predstavljanja transparenata sa prosvjednim sloganima, te zviždanja i izvikivanja prosvjednih parola - poručuju organizatori.

Podsjetimo, Hrvatske vode još od 1996. godine planiraju urediti ušće Mure u Dravu. Na svoj posljednji zahtjev da na ušću izvode građevinske radove dobili su u svibnju 2010. odbijenicu od Ministarstva kulture s obrazloženjem da bi ti radovi imali poguban utjecaj na staništa i rijetke i zaštićene vrste.

- Unatoč odbijenici, Hrvatske vode su uz pomoć firme Oikon proglasile betoniranje i kamenovanje Mure radi „spašavanja" stotinjak metara mađarskih tračnica što će nas stajati nove desetke milijuna kuna! Firma Oikon je u kratkom roku napravila novu studiju koja daje zeleno svjetlo regulaciji Ušća Mure. Isti Oikon je prije dvije godine za isto područje i isti projekt napravio studiju koja je je tada dala crveno svjetlo radovima... Ponavljamo, pod izlikom spašavanja mađarske pruge uslijed mogućeg probijanja novog ušća od strane rijeke Drave, Hrvatske vode su predložile opsežni plan regulacije cijelog područja. Mala obaloutvrda već desetljećima uspješno štiti mađarsku željezničku stanicu na samoj obali Drave od direktnog udara rijeke te ne postoji razlog za megalomanskom regulacijom cijelog područja. Željeznička pruga udaljena je više od stotinu metara od mjesta potencijalnog novog ušća, a sama željeznička stanica i nekoliko stotina metara - poručuju iz ekološke udruge Kneja iz Čakovca.

Inače, ušće Mure u Dravu je šire područje Međimurja i Podravine, smješteno na sjeverozapadu Hrvatske. Čini ga fizičko ušće rijeka Mure i Drave, a veći dio ušća je zaštićen kao Posebni zoološki rezervat Veliki Pažut. Zbog izuzetnih prirodnih vrijednosti, šire područje Ušća Mure se naziva i Hrvatska Amazona.

Ušće Mure je 2009. postalo poznato zbog kontroverznih planova Hrvatskih voda za regulaciju rijeka ovog područja te ogorčenog otpora znanstvenika i udruga građana za njegovu zaštitu, koji se nastavlja i sutrašnjim prosvjedom.




Komentari