'I'll be back'

PROVJERILI SMO 'Priča o grobu Schwarzeneggerove bake u Varaždinu urbana je legenda'

Objavljeno: 17.10.2017. 14:15

Zadnja izmjena: 17.10.2017. 14:19

Foto: Arhiva/YouTube Screenshot

U posljednja dva dana razvila se vrlo živa rasprava na društvenim mrežama nakon tvrdnje da je na židovskom groblju u Varaždinu sahranjena baka legendarnog filmskog snagatora Arnolda Schwarzeneggera.

Navodno bi se radilo o baki Arnijeve mame Aurelije Jadmy (negdje piše i Jadrny), no nitko nije mogao s preciznošću reći kako bi se baka točno zvala. Sumnja u vijest pojavila se već u trenutku kad smo guglajući naišli na podatak da je Arnie odrastao u strogo katoličkoj obitelji, a njegov je otac Gustav svojedobno bio i član nacističke stranke, pa je malo vjerojatno da je - makar i nakon Drugog svjetskog rata - oženio Židovku.

Ipak smo se odlučili pitati i nekoga tko bi o tome imao više znanja, pa smo se za pomoć obratili Spomenki Težak, muzejskoj savjetnici iz Gradskog muzeja Varaždin, koja se profesionalno bavi poviješću Varaždina.

- Meni nije prvi put da čujem za tu informaciju, ali mislim da se radi o urbanoj legendi. - izjavila nam je Spomenka Težak. Uglavnom, priča je zanimljiva, ali po svemu sudeći je izmišljena. No, sve bi mogao demantirati sam Arnold ako se jednom pojavi u Varaždinu s vijencem na židovskom groblju.

Komentari