ROBOTI U LJEKARNI

Prva automatizirana ljekarna na području Varaždinske županije

Objavljeno: 16.09.2020. 18:44

Zadnja izmjena: 17.09.2020. 09:47

Ljekarna Varaždinske županije u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu će biti prva županijska ljekarna u Hrvatskoj koja će uvesti automatsko zaprimanje, pohranu i izdavanje lijekova. Ugovor o automatizaciji radnih procesa vrijedan 1,7 milijuna kuna je ravnateljica Ljekarne Zvezdana Petrović u srijedu, 16. rujna, potpisala s Gama Futurom d.o.o. iz Zagreba, tvrtkom izabranom u postupku javne nabave.

Time će u Ljekarni u Kolodvorskoj početi radovi na uređenju automatiziranog skladišta, koje će imati računalno upravljanje, robotsku ruku i izlazne lokacije na koje će biti dopremljeni lijekovi. Riječ je o središnjoj ljekarni u Varaždinskoj županiji koja organizira dežurstvo te usluge pruža 24 sata dnevno tijekom cijele godine, radnim danom, praznicima i blagdanima.


- U praksi to znači da ljekarnik više neće morati odlaziti po lijekove na razne mikrolokacije u skladištu ljekarne te ih donositi do radnog mjesta za izdavanje, nego će lijekovi biti isporučeni iz automatiziranog skladišta putem povezanih programskih modula na izlaznu lokaciju u blizini samog mjesta izdavanja. Zahvaljujući tome, ljekarnik će, kao visokoobrazovani zdravstveni radnik, imati više vremena za razgovor s korisnikom usluge i za stručno savjetovanje. Korisnici usluga će istovremeno moći brže ostvariti uslugu, rekla je ravnateljica Ljekarne Zvezdana Petrović pojašnjavajući kako oni najfrekventniji lijekovi na recept idu u automat, dok uvijek ostaje i direktna prodaja te savjetovanje.

I dok je u Europi takav koncept u ljekarnama već uobičajen, u Hrvatskoj je automatizirano skladište dosad uvedeno samo u jednoj privatnoj ljekarni u Slavoniji.
- Ljekarna Varaždinske županije uvođenjem ove inovacije zapravo pokazuje da prati svjetske trendove, što u konačnici doprinosi pružanju brže i kvalitetnije usluge korisnicima. Radovi na uvođenju automatizacije radnih procesa odvijat će se uz pridržavanje preporuka i epidemioloških mjera u svrhu prevencije zaraze koronavirusom, a s obzirom na složenost projekta, završetak se očekuje početkom sljedeće godine, istaknuo je zamjenik župana Robert Vugrin.

Robert Nagusch, direktor tvrtke Gama Futura d.o.o., istaknuo je da će sustav osigurati bolje korisničko iskustvo i iskorištavanje vremena, pri čemu pacijent ostaje u prvom planu, ali ljekarnici i dalje igraju glavnu ulogu. Pojasnio je i da je riječ o vrhunskom njemačkom proizvođaču koji svojim rješenjima drži 70 posto svjetskog tržišta automatizacije izdavanja lijekova.

Dodajmo da je Ljekarna u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu ujedno jedina ljekarna u Hrvatskoj čiji osnivač je Varaždinska županija, a koja je energetski obnovljena bespovratnim EU novcem. Objekt ima novu fasadu i vanjsku stolariju, rekonstruirani su sustavi grijanja, hlađenja i ventilacije, kao i sustav rasvjete prostora te elektroinstalacija, u što je uloženo gotovo 2 milijuna kuna.

Komentari