Varaždinskim gimnazijalcima fali još 20 tisuća kuna

Objavljeno: 20.05.2011. 12:51

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Varaždinci su reagirali na prošlotjedni apel učenika varaždinske Prve gimnazije za skupljanje novca za nastup na svjetskom informatičkom natjecanju koje će krajem mjeseca biti održano u Conecticutu u SAD. No, gimnazijalcima još uvijek nedostaje nešto novaca.

Nakon što je u medijima objavljena vijest da je nastup informatičkih genijalaca, učenika Prve gimnazije, na svjetskom informatičkom prvenstvu upitan zbog nedostatka sredstava, Varaždinci su reagirali i u samo tjedan dana skupili oko 40 tisuća kuna.

>> Varaždinski gimnazijalci apeliraju za pomoć

Ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić rekla nam je da su uz gospodarstvenike reagirali i obični građani koji su svaki u skladu sa svojim mogućnostima donirali sredstva za putovanje.

- Hvala dobrim ljudima koji su donirali svoj novac kako bi naši učenici mogli nastupiti na natjecanju. Još uvijek nam nedostaje oko 20 tisuća kuna ali imamo neka obećanja da će i to biti uplaćeno i nadam se da će sve biti u redu i da će naši učenici u Conecticutu imati priliku proslaviti Varaždin i našu školu – rekla nam je ravnateljica Banić.

Dvije ekipe varaždinskih gimnazijalaca sa svojim mentorima trebali bi krenuti na put u Sjedinjene američke države u četvrtak ujutro.

Od 26. do 30. svibnja trebali bi nastupiti na neslužbenom svjetskom informatičkom prvenstvu za školarce, natjecanju Američke računalne lige (American computer science league).

Riječ je o najmasovnijem informatičkom natjecanju na svijetu i nastup na tom natjecanju stvar je prestiža.

Natjecanje će biti održano u školi North Haven High School u gradu North Haven u američkoj saveznoj državi Conecticut.

Samo za ilustraciju, na natjecanje u SAD trebali bi otići učenici koji su osvajali najviša mjesta na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima iz informatike ali i iz drugih predmeta kao što su matematika, fizika i kemija.

Neki od njih već su sudjelovali na natjecanju Američke računalne lige i ostvarili zapažene rezultate i na taj način proslavili Varaždin kao mjesto informatike, novih tehnologija i znanja.

S obzirom da su neki od njih ostvarili zapažene rezultate na prednatjecanju, već su osigurali nagrade.

Osim toga, iz Hrvatske su samo još učenici zagrebačke 5. Gimnazije ostvarili pravo na nastup na natjecanju i to s rezultatima koji su slabiji od varaždinskih gimnazijalaca!

Ako želite pomoći gimnazijalcima da odu na natjecanje u SAD možete to učiniti uplatom na žiro račun Prve gimnazije u VABA banci 2489004-1120003112 s napomenom ZA NATJECANJE.


Komentari