Prvi dan izdavanja e-recepata prolazi bez poteškoća

Objavljeno: 17.01.2011. 11:35

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: ilustracija

Nakon što su se u Međimurskoj i Ličko-senjskoj županiji već počeli izdavati e-recepti, od danas je ovaj način izdavanja recepata počeo i u Varaždinskoj županiji. Iako je prvi dan primjene novog informatičkog sustava, zasad sve teče glatko i novi sustav funkcionira odlično!

Rekla nam je to magistra Jasna Martinjak iz Ljekarne Martinjak, Ciglar, Vuković na Trgu kralja Tomislava. Objasnila je i što znači i kakve promjene donosi novi sustav izdavanja lijekova.

- Po novom sustavu liječnik će nakon što pregleda pacijenta, u sustav unijeti sve potrebne podatke i šifre, kao i podatke o propisanim lijekovima. Nakon toga mi u ljekarni na temelju broja pacijentove zdravstvene iskaznice imat ćemo uvid u propisane lijekove. Za pacijenta to znači da iz liječničke or­dinacije može otići u bilo koju ljekarnu i podići potreban lijek, a sa sobom jedino treba imati zdravstvenu iskaznicu - objasnila je Jasna Martinjak.

Dodala je kako u slučaju da iz nekog razloga elektronsko propisi­vanje recepata ne funkcio­nira, liječnici će i dalje koristiti papirnate recepte.

- Osim toga, pa­pirnati recepti će se još neko vrijeme zadržati i u gine­kološkim i stomatološkim or­dinacijama te u ustanovama hitne medicinske pomoći pa ćemo zapravo i dalje fakturirati papirnate recepte, samo u znatno manjem broju - rekla je Jasna Martinjak.

Objasnila je i kako e-recepti ne donose veliku promjenu u dosadašnji rad ljekarni, no nekih prednosti ipak ima.

- Najznačajnija prednost e-recepta je ta što ljekarnik neće morati ručno unositi broj osigurane osobe, dopunskog osiguranja i druge podatke u sustav, jer sustav e-recepta to radi automatski. To znači da će se ljekarnik moći više koncentrirati na samo izdavanje lijeka, što u krajnjoj liniji znači i kvalitetniju uslugu za pacijenta - smatra Martinjak.

Zaključila je kako se na novi sustav ipak još moraju priviknuti, kako ljekarnici tako i pacijenti.





Komentari