GRAD NOVI MAROF

Prvoškolski Uskrs u PŠ Remetinec - Kako je izgledao njihov integrirani radni dan

Objavljeno: 03.04.2021. 18:49

Zadnja izmjena: 03.04.2021. 19:01

Povodom Uskrsa, najvećega kršćanskog blagdana, prvoškolci Osnovne škole Novi Marof, Područne škole Remetinec učili su o Uskrsu u sklopu integriranoga radnog dana.  

S vjeroučiteljicom Katarinom Kunić naučili su da je uskrsna svijeća svjetlo uskrsloga Krista. Župnik njihove župe BDM Kraljice sv. Krunice, vlč. Josip Pavlek, blagoslovio im je uskrsne svjećice u obliku jajeta jer su naučili da smo kao kršćani uzeli i jaje kao znak uskrsloga Krista. S učiteljicom Lidijom Vukalović na satu glazbene kulture naučili su pjevati uskrsnu pjesmu Ostani s nama.  

U sklopu integriranoga radnoga dana istražili su jaje. Naučili su da se iz jajeta legu ptice, perad, ribe i neki gmazovi. Budući da su jaje uhvatili u šaku i čvrsto istovremeno pritisnuli sa svih pet prstiju iznenađeno su zaključili da se jaje ne može zdrobiti. Tijekom školovanja naučit će zašto se jaje na taj način ne može zdrobiti, a zasad je važno da su shvatili kako je važno jesti jaja jer su puna vitamina koji su  energija  za  ljudski mozak i tijelo.

Budući da se jaja u prirodi pojavljuju u različitim veličinama i bojama na satu likovne kulture proučili su kosova i prepeličja jaja. Crtanjem su ostvarili zanimljive „umjetničke“ slike. 

U sklopu nastave književnosti iz hrvatskoga jezika čitali su pjesmu Milana Radića Uskrsne košarice. Budući da se pisanice, ukrašena jaja, za Uskrs nose na blagoslov, organizirali su ekološku radionicu ukrašavanja jaja pomoću “luka“.

Na školskoj livadi svaki prvašić pronašao je dva različita lista koji su postali ukrasi njihovih pisanica.  Naučili su kako izgleda list djeteline, stolisnika i maslačka. Jaja su se u prošlosti ukrašavala na različite načine, te su naučili kako su se kuhanjem u ljuskama luka ukrasle pisanice remetinečkih prvoškolaca.

Komentari