tko zbrinjava stradale životinje?

PU VARAŽDINSKA Sastanak na temu postupanja prilikom naleta vozilom na divljač

Objavljeno: 27.01.2017. 17:18

Zadnja izmjena: 27.01.2017. 17:18

Foto: PU Varaždinska

Policijska uprava varaždinska je održala sastanak nadležnih službi uključenih u postupanje prilikom naleta vozila na divljač na cestama.

 Naime, od svibnja 2016. godine sukladno odredbama Zakona o lovstvu i Naputka Hrvatskog lovačkog saveza, lovačka društva više ne preuzimaju divljač stradalu u prometnim nesrećama ili događajima na cestama.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske smatra da je obaveza uklanjanja divljači, odnosno omogućavanja odvijanja sigurnog i nesmetanog prometa, za nesreće na državnim, županijskim i lokalnim cestama na upraviteljima cesta, odnosno na ugovornim izvoditeljima radova.

Za uklanjanje i zbrinjavanje stradale divljači na nerazvrstanim cestama nadležne su pak jedinice lokalne samouprave. Za eventualno nepoduzimanje mjera u narednom razdoblju, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policijski službenici PU varaždinske poduzimat će i propisane zakonske mjere prema pravnim i odgovornim osobama nadležnim za održavanje cesta, kao i odgovornim osobama u jedinicama lokalne samouprave. 

Komentari