Tijekom ožujka u nekoliko hrvatskih gradova, među kojima i u Varaždinu, obilježavaju se Dani frankofonije posvećeni francuskom jeziku, a Varaždinci tim povodom imaju priliku uživati u nekoliko događanja koja za njih organizira varaždinski Francuski klub u suradnji s Koncertnim uredom.

Tako je u srijedu 14. ožujka u Školi stranih jezika „Žiger“ održana projekcija švicarskog filma „Nasljednik“ ili u izvorniku „L' Héritier“ redatelja Christiana Karchera.

Priča je to o mladom Afrikancu Vicu koji nakon što nasljedi planinski pašnjak oldazi u Švicarsku. Film s dosta humora i duhovitosti opisuje kulturni šok i donosi jednu neočekivanu sliku Švicarske.

Samo nekoliko dana nakon filmske projekcije na Podrumskoj sceni Zvonimir Rogoz nastupa pariški trojac Karpatt koji Varaždincima nudi esenciju suvremene francuske glazbene scene: energičnu, dirljivu, veselu glazbu prožetu britkim i šaljivim tekstovima.

>>U Klubu Rogoz u nedjelju koncert pariških Karpatt-a

Glazbenici su to koji obećavaju  dobar provod, a u to se sami možete uvjeriti u nedjelju 18. ožujka od 21 h. Cijena ulaznica koje možete kupiti u Koncertnom uredu je 20 kn.

Na samom kraju ovogodišnjeg tjedna frankofonije u Varaždin stiže umjetnica Elisabeth Roulleau.

Ova diplomirana umjetnica prestižne Škole umjetničkog veza haute couture Lesage u Lyonu surađuje s nekim od najvećih imena visoke mode poput Hermèsa, Diora, Chanela, Azzara, a sa zainteresiranim polaznicima radionice tradicijskog veza s perlicama i šljokicama u utorak 20. ožujka od 17 do 20 h u galeriji stančić na istoimenom trgu, podijelit će svoje umijeće.

Polaznici će uz njeno mentorstvo izrađivati vezove koje će im ostati u trajnom vlasništvu.

Za prisustvovanje radionici potrebna je prethodna rezervacija uz kotizaciju za pomagala i sirovine ( na e-mail [email protected] ), dok svi ostali radoznali prolaznici na istom mjestu mogu razgledati izložbu njenih radova koja je besplatna.

Svi Varaždinci i njihovi gosti pozvani su da posjete događanja i zabave se, te sudjeluju u međunarodnoj manifestaciji Frankofonije, organizacije koja okuplja 49 zemalja.

Njima je zajedničko korištenje francuskog kao službenog jezika, a ima četiri pridružene i deset zemalja promatrača među kojima je i Hrvatska.

Cilj spomenute organizacije je promicanje francuskog jezika i frankofone kulture u svijetu.

Komentari

15.03.2012. 22:03h Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: skyscrapercity.com