stota godišnjica rođenja

Foto - Rabuzinovi dani počeli otvorenjem izložbe u Kulturnom centru u Novom Marofu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.03.2021. 08:21

Zadnja izmjena: 27.03.2021. 09:46

Foto: Luka Šalamun

U novomarofskom Kulturnom centru koji nosi umjetnikovo ime, u petak je otvorena izložba „Jedinstvena Rabuzinova umjetnost iz Zbirke Vladimira Malogorskog“.

U godini kada se obilježava stota godišnjica rođenja Ivana Rabuzina, time su počeli 5. Rabuzinovi dani, koji će se održavati kroz cijelu godinu. Do 30. travnja posjetitelji će moći razgledati 30-tak djela iz bogate zbirke koja je nastajala kroz iskreno druženje i prijateljstvo između Ivana Rabuzina i Vladimira Malogorskog. Ulja na platnu, grafike, akvareli, ali i porculan kojeg je Ivan Rabuzin oslikavao za svjetski poznatu tvornicu porculana Rosenthal, krase prostor Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“.

U nazočnosti obitelji Ivana Rabuzina, veleposlanice Japana Misako Kaji i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, izložbu je otvorio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Žarko Tušek. Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač naglasio je da su Rabuzinovi dani i promocija cijelog Rabuzinovog opusa i promocija Novog Marofa.

– Rabuzin ima što pokazati. U ovih pet godina nije nam se još dogodilo da bi morali ponavljati tematiku i slike. Nastavit ćemo promovirati našeg velikana umjetnosti. Dugujemo mu to kao slikaru, da i dalje živi kao jedan od važnih umjetnika u Hrvatskoj i najvažnija osoba u zadnjih sto godina na području Novog Marofa – rekao je Jenkač.

Kolekcija Vladimira Malogorskog sadržava više od 1500 originalnih umjetničkih djela s više od 130 zastupljenih autora, a među njima i više od 70 djela Ivana Rabuzina. Cjelokupnu kolekciju, koje se dio sada može vidjeti i u Novom Marofu, poklonio je 2001. godine Gradu Varaždinu.

Komentari