franjo iz sračinca i franjo iz rima

FOTO: UMJETNOST IZ GUŠTA Božićne jaslice Franje Škoranca iz Sračinca među sto odabranih jaslica u Vatikanu

Objavljeno: 10.12.2016. 13:14

Zadnja izmjena: 10.12.2016. 13:15

Umirovljenik iz Sračinca Franjo Škoranec zahvaljujući svom zanatskom i umjetničkom bavljenju iz gušta izradom drvenih predmeta nedavno je posjetio i Rim i svog puno slavnijeg vatikanskog imenjaka.

Izradom predmeta od drveta bavi se još otkako se vratio iz rata - prvo je krenuo s izradom noćnih lampi i lustera, a onda se prebacio na  izradu drvenih okvira. 

- Do sad sam izradio oko 700 okvira za stare slike, koje najčešće nalazim pod mostom na Banfici u Varaždinu gdje se subotom može pronaći svakakva stara krama, pa i slike.

Iako uglavnom izrađuje rame, bavie se i rezbarenjem raspela i svetaca, da bi potom spontano došao na ideju rezbarenja jaslica.

Osvajač olimpijske medalje

- Jedan mi se komad drveta sam ponudio da ga u nešto pretvorim pa sam na njega nacrtao jaslice i odlučio ih izrezbariti. - objašnjava Franjo. I ubrzo su te jaslice zapele za oko drugim jasličarima. A potom je jedna komisija odabrala da baš njegove jaslice budu među pet njih koje će predstavljati Hrvatsku na izložbi u Rimu. Franju je to jako razveselilo, premda on svoje jasle nije radio zbog izložbe nego za svoj gušt.

- To je vrhunac! Meni je to doslovno kao da sam osvojio medalju na Olimpijskim igrama! Ove je godine izloženo 147 jaslica iz cijelog svijeta, iz Hondurasa, sa Filipina, Rusije, Kine... Biti među njima za mene je velik uspjeh i priznanje. - govori Franjo ne skrivajući svoj ponos i uzbuđenje. I tamo je u Rimu imao priliku vidjeti na općoj audijenciji i svog imenjaka, vatikanskog Franju. A naš Franjo i dalje nastavlja raditi okvire - za neke od njih mu treba i po šest mjeseci napornog posla. Ali posla u kojemu on svejedno gušta.

Komentari