Radelić: "Vrijeme je da Varaždin dobije novog trenera"

Objavljeno: 14.01.2011. 12:58

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Godinama je Grad Varaždin prikazivan kao mjesto u kojem sve funkcionira savršeno i uzorno. U posljednjih nekoliko tjedana doznali smo međutim da nije sve baš tako "bajno". No, to je tek vrh ledene sante jer prema informacijama koje imamo očekuje nas burni period u kojem će se puno toga u Varaždinu promijeniti, a jedna od tih stvari je i apsolutna vlast gradonačelnika Ivana Čehoka. Vrijeme je da Grad Varaždin, nogometnih riječnikom, dobije novog trenera!

Istaknuo je to na konferenciji za novinare šef varaždinskih SDP-ovaca Vjeran Radelić osvrnuvši se na slučaj "Parkovi" i uhićenje Miljenka Ptičeka.

Gradski SDP-ovci, koje je podržao i nezavisni vijećnik Robert Podolnjak, zatražili su sazivanje izvanredne sjednice varaždinskog Gradskog vijeća na kojoj bi se trebalo raspravljati o stanju u "Parkovima". S obzirom da su to već prije najavili i HNS-ovci, oporba sada i službeno ima dovoljan broj vijećnika za sazivanje te sjednice.

Nezavisni vijećnik Robert Podolnjak naglasio je da je, iako ne treba prejudicirati ničiju krivnju, za stanje u "Parkovima" odgovorna i vrhuška gradske vlasti.

- Do prije nekoliko godina sve tvrtke u većinskom vlasništvu Grada Varaždina bile su dužne podnositi izvješća o poslovanju vijećnicima u Gradskom vijeću. Ta je praksa međutim napuštena i gradski vijećnici su u potpunosti "odsječeni" od svih događanja u gradskim tvrtkama. Gradske tvrtke tako su stavljene pod izravni i apsolutni nadzor gradonačelnika Čehoka i ljudi koje je on imenovao u nadzorne odbore. Na taj način stvoren je prostor za razne malverzacije – naglasio je Podolnjak, a šef gradskog SDP-a Radelić na to se nadovezao istaknuvši da je najbolji primjer za to upravo tvrtka "Parkovi".

- Struktura upravljanja u "Parkovima" je kao stvorena za razne malverzacije. Na primjer, tamo je direktor Ptiček podnosio izvješća o poslovanju i eventualnim nepravilnostima dioničaru Ptičeku, odnosno sam sebi. I onda se dogodi da direktor Ptiček bude osumnjičen da je počinio više od 80 kaznenih djela, a da Nadzorni odbor nije čak ni posumnjao u neku nepravilnost. Zapravo neznam što je gore: da su članovi NO znali za nepravilnosti i nisu reagirali ili da uopće nisu znali što se događa. Pa zašto onda uopće postoji Nadzorni odbor? – zapitao se Radelić.

Zbog svega toga gradski SDP-ovci i nezavisni vijećnik Podolnjak složili su se da bi Nadzorni odbor "Parkova" zbog političkih i moralnih razloga trebao podnijeti ostavku. Zahtijevaju i da se poništi natječaj za izbor novog direktora "Parkova" dok se ne utvrdi nanesena šteta vlasnicima.

Istaknuli su i da će predložiti da se donese odluka da članovi uprava gradskih tvrtki ne smiju biti dioničari iste tvrtke te da sve tvrtke u većinskom vlasništvu Grada moraju jednom godišnje podnositi pismeno izvješće o poslovanju Gradskom vijeću. Zatražit će također i da se objave primanja svih uprava gradskih tvrtki te da se donese odluka da ni jedan član ili predsjednik Uprave gradske tvrtke ne smije imati plaću veću od plaće gradonačelnika. Predlažu i da se u nadzorne odbore imenuju članovi svih stranka u Gradskom vijeću uz uvjet stručnosti te da se objave naknade članova nadzornih odbora.

Komentari