Radio Varaždin: Odlazi li u stečaj jedan od najstarijih radija u zemlji?

Objavljeno: 13.08.2014. 13:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Podružnice Sindikata novinara Hrvatske Radio Varaždina danas je u Novinarskom domu u Zagrebu održala konferenciju za medije s temom mogućeg stečaja ovog, jednog od najstarijih medija na varaždinskom području.

Većinski vlasnik Radio Varaždina, s 80 posto ukupnog kapitala, je "Termoplin", tvrtka u većinskom gradskom vlasništvu, koja se bavi distribucijom plina. Ostali vlasnici su tvrtke Varteks, Cesta, Konzum, Zelendvor i Varaždinska županija.

Prvi veći financijski problemi počinju prije deset godina, kad je Radio Varaždin digao kredit od 2,5 milijuna kuna za uređenje prostora od 600 m2, kojeg je unajmio od Grada Varaždina. Unatoč tome, kako saznajemo od radnika, što je već tada bilo problema u isplati plaća, kasnije su dignuta još dva kredita za održavanje likvidnosti i kupnju nove opreme.

Uz visoke režijske troškove, najamninu i spomeničku rentu, budući da se radi o zgradi koja je spomenik kulture u središtu grada,  te pad prihoda od marketinga zbog gospodarske krize, to je presudno utjecalo na teško financijsko stanje tvrtke, koja se danas suočava sa stečajem.

Zbog nemogućnosti redovite  otplate svih kreditnih obveza,  jedna od banaka naplatila je cijeli iznos kredita od vlasnika, koji je sudužnik u tom kreditu.  Vlasnik, tvrtka Termoplin, je nakon toga aktivirao zadužnicu i njome 8. srpnja 2014. blokirao žiro-račun Radio Varaždina.

Kako je zbog toga nemoguće plaćati troškove, među njima i potrošnju struje na glavnom odašiljaču, prijeti opasnost od isključenja odašiljača i gašenja Radio Varaždina.  I Porezna uprava najavila je, zbog duga, popis pokretne radijske  imovine radi pljenidbe.

Direktorica Kristina Androlić je prijavila predstečajnu nagodbu, ali ona još nije odobrena jer nisu pribavljeni svi potrebni dokumenti. Zaposlenici tvrde da vlasnik, koji je ujedno i najveći vjerovnik, dosad nije bio spreman na dogovor i nagodbu. Radnici se boje da je  to put prema stečaju, a pitanje je hoće li imati odakle naplatiti svoja potraživanja, budući da je gotovo sva oprema založena za kredite.

Radio Varaždin je prije desetak godina imao 24 zaposlena, a danas ih ima pet. Rade i dalje, iako nisu dobili plaću za posljednja četiri mjeseca. Zadnja plaća isplaćena je za ožujak ove godine, saznajemo od radnika koji također dodaju da su isključene telefonske veze prema mobilnim mrežama, a najavljeno je i isključenje interneta.

Djelatnici Radio Varaždina obratili su se pismom za pomoć vlasnicima, čelnicima gradova i općina u Varaždinskoj županiji i saborskim zastupnicima. Budući da se nitko od njih  nije oglasio, radnici su odlučili izaći u javnost. Dodatni poticaj dali su im brojni slušatelji, koji su im u eteru poručili: "Ne dajte da vas ugase!"

Termoplin je jučer poslijepodne, 12. kolovoza, nakon što je sazvana konferencija za novinare u Zagrebu, povukao zadužnicu i tako odblokirao žiro-račun Radio Varaždina.

- Problem Radio Varaždina je u njegovoj prezaduženosti odnosno nemogućnosti otplate kredita. Kad tome dodate recesiju i česte smjene uprava, pogrešne poteze i loše odluke, onda nije niti čudno da je Radio Varaždin  gotovo pred stečajem. Mi, djelatnici, ne želimo stečaj jer postoje još dva bolja rješenja. Može nas vlasnik odblokirati ili nas može prodati. Ne vidim prepreke da se učini jedno ili drugo. Ako se odluči za prodaju,  to  treba biti prije nego što mu isključe struju na odašiljaču. Stečaj ne želimo jer ne možemo naplatiti svoja potraživanja, budući da je sva oprema založena zbog kredita. Dakle, rješenja postoje,  samo treba postojati volja da ih se provede. Kako je Radio Varaždin opći, a ne privatni interes, očekujemo da će se upravo zbog tog općeg, javnog interesa Radio održati i dočekati svoj sedamdeseti rođendan iduće godine. Mislim da je najvažnije da ne razočaramo desetke tisuća slušatelja zbog kojih i postojimo. Zato privatni interes ovdje ne može biti ispred općeg. Uz vlasnike, odgovorni za gašenje radija koji postoji još od 1945. godine bit će i oni koji su mogli nešto učiniti, a nisu. Zahvaljujemo gradonačelniku Goranu Habušu koji je inicirao i održao sastanak s vlasnikom. To nam daje nadu u spas Radio Varaždina - rekla je Andrea Žigić Dolenec, glavna sindikalna povjerenica Podružnice SNH Radio Varaždin.

Anton Filić, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske je na konferenciji za novinare naglasio da je Radio Varaždin hrvatsko kulturno dobro te je kolegama dao punu podršku u borbi za njegov opstanak. Ana Raić-Knežević, potpredsjednica HND-a je pak dodala da danas mnogi mediji služe za izvlačenje novca te da u njima poslovanje nije transparentno te da pravo zbog toga i dolazi do takvih situacija, kakva je trenutno u Radio Varaždinu.

Komentar o situaciji smo potražili i od Ivana Topolnjaka, direktora Termoplina, koji je potvrdio da je račun Radio Varaždina odblokiran.

- Prije Termoplina račun su već ranije bili blokirali zaposlenici radija. Sada kao vlasnik čekamo da vodstvo Radio Varaždina ponudi neki program izlaska iz ove situacije. Drugih komentara nemam - rekao je Topolnjak za eVaraždin.

Varaždinski župan Predrag Štromar na današnjem druženju s predstavnicima medija također se osvrnuo na situaciju u Radio Varaždinu.

- Ta je tvrtka bila u prednosti pred ostalim medijima početkom 90-tih godina. No, pojavom konkurentskih radio postaja, pokazalo se kako njihovi menadžeri kvalitetnije obavljaju poslove od onih koji su u Radio Varaždinu stvarali gubitke – rekao je Štromar dodavši kako sada, kada je "voda došla do grla", vlasnik tvrtke mora podmetnuti leđa.

- Bilo bi mi žao da ukinu Radio Varaždin. Bolje je rješenje da upravljanje preuzme neka medijska kuća poput HRT-a. Apeliram na vlasnika da ne gasi tvrtku, već da je proda – naglasio je varaždinski župan.

Radio Varaždin  je osnovan 1945. godine i među najstarijim je radiopostajama u Hrvatskoj.

 

Komentari