Radna mjesta nudi i Zala - susjedna mađarska županija

Objavljeno: 14.02.2011. 14:29

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Institucije rade na većoj “pokretljivosti” radnika u pograničnom području te je najavljena velika konferencija na tu temu

Vrlo je malo radnika iz sjeverne Hrvatske koji posao pronalaze u susjednoj Mađarskoj i obrnuto. Osim jezika, puno je administrativnih prepreka, a suradnja je slaba.

Stoga su se udružili međimurski i varaždinski zavod za zapošljavanje, Međimurska županija te podravsko-prigorska razvojna agencija s centrom rada i gospodarskom i industrijskom komorom susjedne mađarske županije Zala.

- Želimo ojačati društveno-gospodarsku suradnju na mađarskom i hrvatskom pograničnom području. Tržištu rada potrebna je veća pokretljivost radnika. Javni sektori obje države moraju pružiti veću podršku zapošljavanju preko granice - izjavila je Jasenka Hutinski, pročelnica varaždinske Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

S Mađarima su u sklopu projekta, koji su nazvali Prema kompetitivnijem prekograničnom tržištu rada, za 23. veljače dogovorili veliku konferenciju u poznatim toplicama u Zalakarosu.

- Pričat ćemo o usklađivanju radnih vještina sa slobodnim radnim mjestima putem korištenja zajedničkog web portala. Međusobno ćemo povećati razmjenu podataka, kako bismo uskladili ponudu i potražnju za poslom. Stremimo prema zajedničkim standardima obrazovanja, socijalnim pravima, valja urediti područje radnih dozvola... A valja nam i promijeniti svijest onih koji traže posao, da shvate da ga mogu pronaći i preko granice. Krajnji je cilj konkurentnije tržište rada - kaže Jasenka Hutinski.

Komentari