varaždinske toplice

Radovi na arheološkom lokaltetu u Varaždinskim Toplicama se nastavljaju

Objavljeno: 12.10.2021. 18:49

Zadnja izmjena: 12.10.2021. 18:49

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i medija, tijekom listopada i studenog nastavljaju se radovi na arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama.

Arheološke radove provodi Arheološki muzej u Zagrebu s ciljem sanacije istražene arhitekture i prezentacije dijela rimskog naselja Aquae Iasae. Dosadašnja istraživanja pokazala su da se na tom mjestu u doba Rimskog Carstva nalazilo lječilište i popularan kultni centar, a novi nalazi ukazuju i na intenzivan religijski život, štovanje raznih božanstva, a postoji i mogućnost da se na tom mjestu nalazilo i proročište. Uz to, pronađeno je i 18 tisuća rimskih kovanica koje su posjetitelji svetišta ubacivali kao zavjetne darove nadajući se ozdravljenju.

Veliko zadovoljstvo zbog nastavka radova istaknula je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković. - Dosad je otkriveno više od 50 kamenih spomenika koji pokazuju da je ovo naše područje bilo izrazito razvijeno i popularno u vrijeme Rimskog Carstva. Ovaj arheološki park je jedinstven i ima izuzetnu kulturnu i turističku vrijednost kako za naš Grad, tako i za cijelu Županiju, a izuzetno mi je zadovoljstvo što je i nadležno Ministarstvo prepoznalo veliku važnost našeg lokaliteta – rekla je Ratković.

Prezentacija nalaza 

Predviđeni radovi na prostoru svetišta obuhvaćaju dovršetak konzervatorsko-restauratorskih radova na zidovima, izvorišnom bazenu i opločenju kako bi se realizirala cjelovita muzeološka prezentacija prostora, a nalazi prezentirali na suvremen način.

Trenutno su u tijeku radovi na izvorišnom bazenu, sanaciji zidova hramova i trijemova, a vraća se i kameno opločenje oko izvorišta. Dosada su vraćene ploče u sjevernom i istočnom dijelu, tijekom listopada i studenog bit će vraćene i one u jugoistočnom dijelu opločenja, a do kraja godine planiran je dovršetak konzervatorsko-restauratorskih radova na zidovima zapadnog trijema.

Komentari