Ratka Mačeka izbacuju iz HDZ-a zbog rušenja ugleda stranke

Objavljeno: 06.02.2013. 21:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: evaraždin.hr

Nakon što je godinama, kako se po kulorima pričalo, "vedrio i oblačio" u stranci, Ratko Maček uskoro bi mogao biti bivši član HDZ-a..

Osim Mačeka, iz stranke bi mogli biti isključeni i Kristijan Igrec i Željko Mekovec, što nam je potvrdio predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak.

- Županijski odbor odlučio je da se Maček, Igrec i Mekovec stegovno procesuiraju i isključe iz stranke radi kršenja statuta i rušenja ugleda stranke - kaže Stričak.

Hadezeovci očito na taj način pokušavaju povratiti narušeni imidž stranke u javnosti pred lokalne izbore i prikupiti bodove i simpatije, jer činjenica je da su i Ratko Maček i Kristijan Igrec često na stupcima crnih kronika. Mekovčev je grijeh, smatraju hadezeovci, između ostalog i to što što je velik dio Coningovih poreznih dugovanja, kad je Mekovec bio na čelu varaždinske Porezne uprave, otišao u zastaru.

Ratku Mačeku trenutačno se sudi u aferi Fimi Media, a zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom i još troje optuženika tereti se za punjenje stranačkog crnog fonda novcem iz državnih tvrtki i institucija.

I Igrec na optuženičkoj klupi
Na optuženičkoj klupi, zajedno sa svojom majkom Anicom, nalazi se i Kristijan Igrec i to zbog gospodarskog kriminala “teškog” 2,5 milijuna kuna. Riječ je o Pekarnama Ivanec preko koje su si ona i sin, vlasnik najmanje četiri različite tvrtke, isplaćivali pozajmice.

Nakon izlaska iz Vlade Maček je postao vlasnik nekoliko tvrtki, među kojima je najpoznatija MPR strateško komuniciranje, koja je ostvarivala milijunske prihode. Bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić u svome je iskazu, inače, na nekoliko mjesta spominjao Ratka Mačeka i isplate novca iz Fimi Medije koje je uzimao tadašnji Sanaderov suradnik.

Mediji su pisali i kako je Maček, preko tvrtki koje je vodila njegova sada bivša supruga te šogor, kontrolirao varaždinske lokalne radio i TV postaje te novine.

>> Varaždinski mediji pod istragom: Krak afere Fimi media zahvatio i Varaždin

Mediji su lani pisali i kako je policija istraživala slučaj povrede radnih prava i gospodarskog kriminala u tvrtkama Mea Media i Moj Portal Vizija, koje su svojedobno bile izdavači lista Regionalni tjednik, radio postaje Radio Aktiv i internet portala moj-portal.hr. No, istražitelje je navodno posebno zanimalo na koji način su ti mediji osiguravali oglašavanje od državnih tvrtki i institucija te koju je ulogu u tome imao upravo Maček.

>> FOTO: Vikendica Ratka Mačeka u Križancu

Taj Sanaderov čovjek od povjerenja nalazio se i na top listi HDZ-ovih bogataša, sa stanovima u Varaždinu, vikendicom na Viru, vikendicom na Varaždinbregu...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskog tjednika, koji izlazi u četvrtak, 07. veljače.

Komentari