igor kos poručio

Liberalni ravnatelj MEC-a: "Ne možete nikoga siliti da ide u školu. Ako roditelj opravda izostanak, ne vidim problem"

Objavljeno: 20.09.2016. 15:23

Zadnja izmjena: 20.09.2016. 15:38

Otkad se počelo govoriti o odluci liječnika opće prakse, kako više neće pisati ispričnice učenicima, osim ako se kod njih doista i ne budu liječili, naišli smo na brojne, što oprečne, a što burne reakcije. One burne, bile su većinom učenika kojima su ispričnice potrebne, a varaždinski liječnici s kojima smo razgovarali rekli su kako će nastaviti praksu ispisivanja ispričnica. Sad iznosimo stav još jednog od aktera ove priče, usudila bih se reći još dvije strane, one profesorske (ravnateljske) te one roditelja.

 >>ANKETA Evo kako su učenici reagirali na to da liječnici više neće pisati ispričnice

Razgovarali smo s Igorom Kosom, ravnateljem Elektrostrojarske škole u Varaždinu i ocem djeteta koji pohađa 7. razred:

- Moj stav je vrlo, da kažem, liberalan. Ne bih vodio puno brige oko ispričnica. I sad je praksa u školama da dva do tri puta izostanak može opravdati roditelj, a onda je potrebna liječnička ispričnica. Ipak, mi smo tu odgovornost spustili potpuno na razinu roditelja.

Kos je mišljenja kako nema potrebe za ispričnicama, pogotovo ako djeca jednostavno ne žele ići u školu.

- Ne možete nekog siliti da idu uškolu, mi ne možemo nikog vezati za klupu. Naravno, ako postoje određeni problemi, pokušat ćemo motivirati učenike, s djecom treba pričati, ali postoje slučajevi kad jednostavno ništa ne pomaže - objasnio je ravnatelj.

>>U Hrvatskoj se digla prašina - pitali smo domaće liječnike hoće li i dalje davati ispričnice

Sve u svemu, iako ne možemo reći da se radi o generalnom stavu ravnatelja u školama, ovaj ravnatelj smatra da je odluka liječnika da od 1. listopada stanu s ispisivanjem i izdavanjem ispričnica učenicima, sasvim opravdana.

- Imali smo slučajeva da čak i roditelji nisu mogli nagovoriti dijete da ide u školu. Ipak, ako škola ne vjeruje roditeljima da je izostanak neopravdan, ne znam koji je smisao svega.

 

 

Komentari