završna konferencija

Reciklažno dvorište u Toplicama - u 14 radnih dana građani predali već 11,5 tona otpada

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 04.02.2020. 14:24

Zadnja izmjena: 04.02.2020. 14:26

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama održana je završna konferencija projekta „Izgradnja Reciklažnog dvorišta Varaždinske Toplice“.

Reciklažno dvorište otvoreno je u sklopu obilježavanja Dana Grada Varaždinskih Toplica. Projekt vrijedan 2,9 milijuna kuna sufinanciran je sredstvima EU te kroz program Ministarstva regionalnog razvoja koje je dalo 231.000 kuna, dok je 750 tisuća kuna osigurao Grad Varaždinske Toplice.

Gradonačelnica Dragica Ratković istaknula je da su građani prepoznali korisnost reciklažnog dvorišta. – Ljudi nisu vjerovali da kakav benefit od reciklažnog dvorišta imamo na našem području. U prvih pet radnih dana prikupljeno je 3,5 tona selektiranog otpada, a najprometnije je bilo u subotu. Mislim da je to dobar pokazatelj. Pozivam sve građane da koriste reciklažno dvorište i na taj način brinu o našem gradu, ali i planetu. Imamo samo taj jedan planet i ako želimo da bude lijep, moramo se svi potruditi – svaki i najmanji doprinos pojedinca pomaže u tome da bude ljepši, čišći, da nam svima bude ugodnije živjeti na Zemlji – poručila je Ratković.

Reciklažno dvorište u Varaždinskim Toplicama otvoreno je za korisnike tri dana u tjednu: utorkom i četvrtkom od 9 do 16.30 te subotom od 8 do 14.30 sati.

Ivana Golubić iz tvrtke Čistoća, upravitelja Reciklažnog dvorišta rekla je kako je dosad u 14 radnih dana u reciklažnom dvorištu prikupljeno 11,5 tona otpada, što je znatna količina za broj stanovnika koje obuhvaćaju Varaždinske Toplice.

- Razlikujemo 48 vrsta otpada, ali najveću pozornost pridajemo tome da se odlaže problematični otpad, kao što su otpadna ulja, pesticidi, zidne ili nitro bolje koje su namijenjene za metale. Imamo i spremnike za staklenu ambalažu koju građani dosta koriste, moguće je dovesti i tekstil, posebno odjeću i obuću, također i manji glomazni otpad kao što su uredske fotelje, madraci i slično. Jedino ograničenje vezano je uz građevinski otpad – 200 kilograma takvog otpada može jedna osoba predati u šest mjeseci. U taj otpad spadaju šuta, cigle, crijep, keramika, WC školjke i umivaonici, sve vrste izolacijskih materijala i krovnih pokrova – pojasnila je Golubić.

 

Komentari