Redoviti poslijepodnevni san dobar za srce

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 11.03.2011. 16:44

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Ilustracija

Pamćenju pomaže već dnevni san od šest minuta, a 20-minutno spavanje usporava rad srca, povećava koncentraciju i diže raspoloženje, donosi Daily Mail

Četrdesetak minuta sna tijekom poslijepodneva snižava krvni pritisak, izvijestili su američki istraživači. Kratki poslijepodnevni drijemež, kažu, osjetno pomaže zdravlju srca, posebice ako se tijekom noći dovoljno ne odspava. Slični su nalazi i više ranijih istraživanja na tu temu.

Studija provedena u Grčkoj, recimo, pokazala je da 30-minutna siesta najmanje triput tjedno za čak 37 posto smanjuje rizik od ozbiljnih srčanih oboljenja.

Tijekom istraživanja sveučilišta u Kaliforniji pokazalo se da su se volonteri nakon 90 minuta dnevnog sna bolje snalazili i bolje rješavali složene pisane testove od onih koji bili budni cijelo vrijeme.

Istraživači sugeriraju da kratki dnevni san pomaže i pamćenju. No, ističu, nije dovoljno samo spustiti glavu na jastuk.

Kažu tako da pamćenju pomaže već san od šest minuta tijekom dana. Dvadeset minuta sieste pak usporava rad srca, povećava koncentraciju i diže raspoloženje.

Dobar je učinak čak i ako ne utonete u san, nego samo legnete i umirite tijelo i duh.

Četrdesetominutno spavanje uravnotežuje imunološki sistem i podiže energiju. San duži od toga, međutim, može dezorijentirati i umrtviti pa nije loše naviti alarm na buđenje nakon 45 minuta.

Međutim, ako ima vremena napretek, dobro je odspavati i cijelih sat i pol do tri sata u komadu. U tom slučaju prolazi se kroz cijeli ciklus spavanja, uključujući i duboki san, koji obnavlja tijelo.

Najbolje je, pak, vrijeme dnevnog spavanja za većinu ljudi između 13 i 15 sati.

Znanstvenici preporučuju i nekoliko trikova za brzo uspavljivanje. Od pomoći je zamračena prostorija ili bar maska za oči, a mnogo je bolji ležeći položaj. U sjedećem, koliko god ugodan bio, može trebati i 50 posto više vremena da se utone u san.

Kavu se može popiti neposredno prije spavanja jer kofeinu treba do pola sata da počne djelovati pa će pomoći baš kad treba – pri razbuđivanju. Ako san ne dolazi na oči, valja spustiti kapke i koncentrirati se na vlastito disanje. Disanje treba biti duboko i polagano.


Agencija VLMKomentari