i dalje u lošoj situaciji

REFORMISTI NA DANU RURALNIH ŽENA 'Žene sa sela posjeduju tek 14% zemlje, a standard im je ispod nivoa'

Objavljeno: 17.10.2017. 15:01

Zadnja izmjena: 17.10.2017. 15:02

Žene sa sela i dalje se nalaze u nepovoljnom položaju. Trećina ruralnog područja nema asfaltne ceste, a tek 14% žena ima vlasništvo nad zemljom. Uz to, ruralne žene vrlo malo sudjeluju u odlučivanju.

Stoga su jučer Reformisti u prostorijama 1. mjesnog odbora održali Obilježavanje svjetskog dana ruralnih žena. Svjetski  Dan žena ruralnog područja obilježava se 15. listopada na prijedlog Svjetske Fondacije žena pri UN-a na konferenciji o ženama u Pekingu 1995.g. U Hrvatskoj se obilježava na osnovu Nacionalne politike za ravnopravnost spolova od 2001.godine, dok se u Varaždinskoj županiji Svjetski Dan žena ruralnog područja obilježava od 2006.

'Standard i dalje ispod nivoa'

Standard  života ljudi u ruralnim sredinama još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou, 33% ruralnog područja još uvijek ima neuređene i neasfaltirane ceste, potrebna je opskrba  vodom  iz javnog vodovoda, struja, telefon. Neka područja nemaju u blizini ambulantu, dječji vrtić. Žene imaju vlasništvo nad zemljom svega 14%, te nedovoljno sudjeluju u odlučivanju. - naglasila je Vlasta Cindrić, predsjednica Interesnog odbora žena Gradske organizacije Varaždin i županijska vijećnica Županijske skupštine, dodajući kako je posebnost  ruralnog područja u očuvanom okolišu. 

Na obilježavanju ovog dana uz prigodan glazbeni program  Marija Cafuk, poznata vidovečka poljoprivrednica i čuvarica sjemena Varaždinskog želja predstavila je Svoj put. Gđa Cafuk opisala je svoje odrastanje te radni dan žena s ruralnog područja. Projekt „Nagrađivanje kreativnih žena ruralnog područja“, prošle je godine proslavio desetu obljetnicu, a jedna od nagrađenih je i gospođa Marija Cafuk. Na obilježavanju u 1. mjesnom odboru prisustvovali su i istaknuti Reformisti Natalija Martinčević, Nenad Koščak, Darko Detelj i Valerija Paljak.

Komentari