Regionalni park Mura - Drava postat će rezervat biosfere

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 02.02.2011. 17:07

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Goran Šafarek

- Proglašenje Regionalnog parka Mura - Drava je neophodan preduvjet za nastavak zajedničke hrvatsko-mađarske nominacije ovog područja za UNESCO-ov rezervat biosfere i okosnica buduće regionalne suradnje oko vodotoka na području nekoliko država - istaknuto je na sastanku u Ministarstvu kulture, na kojem je bila i saborska zastupnica Sunčana Glavak.

U Čakovcu je najavila da će područje unutar Regionalnog parka Mura - Drava će u idućih desetak dana biti proglašeno i službeno regionalnim parkom, a bit će, u dogovoru s nevladinim i ekološkim udrugama i stručnjacima, nominirano i za rezervat biosfere!

To je, tvrde jedni, dobra vijest za Međimurje, no s druge strane čuju se kritike da će se time zaustaviti gospodarski razvitak jer se u zaštićenom području zbog strožih uvjeta neće moći graditi tvornice i širiti poduzetničke zone.

Ministarstvo kulture pozvalo je predstavnike nevladinih udruga koje su sudjelovale u javnim raspravama oko proglašenja trajne zaštite Regionalnog parka Mura - Drava te planova i projekata održivog korištenja i zaštite ovih rijeka. Podsjetimo, zbog zahvata koje planiraju Hrvatske vode, organiziran je nedavno kod Legrada masovni prosvjed protiv radova.

Predstavnici udruga kažu da su im u Ministarstvu pokušali objasniti da štetnih posljedica za okoliš neće biti te da nema razloga za bunu i prosvjede. Provedena je i rasprava o projektima upravljanja vodama te je zaključeno da se značaj napredak očekuje od Plana upravljanja vodnim područjima, koji će osigurati održivo upravljanje vodama, uključujući zaštitu prirode na području Mure i Drave.

Bivši ministar kulture Božo Biškupić i mađarski ministar okoliša i voda Imre Szabo još su u rujnu 2009. godine potpisali izjavu o uspostavi prekograničnog rezervata biosfere Mura - Drava - Dunav u sklopu UNESCO-ova programa "Man and biosphere". Neki zaštitari prirode upozoravaju da se kasni sa svime, od Regionalnog parka do rezervata biosfere.

Komentari