Registrirano čak trinaest OPG-ova za proizvodnju Varaždinskog zelja

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 27.02.2013. 19:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: -

Tijekom siječnja se čak trinaest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s područja Varaždinske županije upisalo u upisnik korisnika oznake izvornosti za proizvod „Varaždinsko zelje“.

Nastavak je to uspješne priče, u kojoj je Varaždinska županija u suradnji s Udrugom proizvođača voća i povrća „Zeljari“ te Općinom Vidovec prije godinu i pol proizvod Varaždinsko zelje registrirala oznakom izvornosti koja se aplicira se na samom proizvodu, ambalaži i promotivnim materijalima.

Riječ je OPG-ovima Marija Leskovar, Mladen Košić, Božidar Santek, Ivan Đurđek, Ivica Skreb, OPG Dražen Kocijan, OPG Ivica Košić, Stjepan Blaži, Dražen Đurđek, Zdravko Zagorec, PG-u Mario Cafuk, PPP-u Zdravko Cafuk i tvrtki Desyre d.o.o.

Broj od trinaest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su se registrirali za proizvodnju Varaždinskog zelja govori o želji poljoprivrednika s ovog područja za pružanjem veće vrijednosti proizvoda svojim potrošačima.

Naime, zbog posebnosti proizvoda i njegovih tehnoloških, prehrambenih i organoleptičkih specifičnosti naši OPG-ovi ovime imaju mogućnost da kvalitetom i posebnošću varaždinskog zelja ostvaruju veću konkurentnost na tržištu te stvaraju izravnu vezu sa zemljopisnim područjem u smislu izgradnje identiteta i prepoznatljivosti, odnosno promidžbe prehrambenog proizvoda.

Varaždinsko zelje ubraja se u samo 12 zaštićenih autohtonih proizvoda na području Hrvatske, a proizvodi se od sorte Varaždinski kupus i to samo od certificiranog sjemena ili domaćeg sjemena proizvedenog uzdržnom selekcijom na poljoprivrednom gospodarstvu, koje potječe iz biljnih genetskih izvora s područja Varaždinske županije.

Proces dobivanja oznake izvornosti bio je dugotrajan i u njega je bilo uloženo oko 250.000 kuna.

Komentari