Rendžerima veće ovlasti na području uz rijeku Dravu

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 12.02.2011. 19:02

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Goran Šafarek

Tri godine nakon proglašenja preventivne zaštite u veljači 2008., Vlada je proglasila trajnu zaštitu nad područjem Regionalnog parka Mura-Drava.

- U godini u kojoj će Međimurje obilježiti desetu godišnjicu proglašenja značajnog krajobraza rijeke Mure, što je zapravo označilo početak moderne zaštite prirode na ovim prostorima, dobivamo i završnu potvrdu onoga o čemu u Međimurju govorimo skoro 20 godina. A to je da preostali prirodni prostori uz Muru i Dravu vrijede te zaštite bez obzira što su kroz povijesni razvoj doživjeli izrazite promjene - kaže Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije.

Regionalni park Mura - Drava proteže se kroz Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju, na području rijeke Mure i Drave, u ukupnoj površini od 87.680 hektara.

Golub ističe da regionalni park nije nacionalni park ili rezervat, pa se na Muri u Međimurju ne mijenja režim zaštite jer je regionalni park srodna kategorija značajnom krajobrazu.

- Što se područja uz Dravu tiče, na nju će se od sada odnositi isti režim zaštite kao dosad na Muru, što znači da će nadzornici i stručne službe nadležnih javnih ustanova imati podjednake ovlasti na Dravi kao i na Muri - ističe Golub. Investitori koji su i dosad poštovali zakon ne moraju strahovati da će im novoproglašena zaštita donijeti neke zabrane ili ograničenja. Prije bilo kakve poduzetničke ili privatne ideje, potrebno je dobro proučiti zakon, lokalni prostorni plan i kartu zaštićenog područja i tek tada donijeti odluku - kaže Golub.

Proglašenjem Regionalnog parka Mura-Drava ostvaren je i osnovni preduvjet za nominaciju tog područja prema Unescu za budući rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav.

- Zadovoljan sam što su vrijedni međimurski prirodni prostori konačno zaštićeni u kategoriji koja u svojem nazivu ima riječ "park". Ponajprije zbog toga jer to dokazuje evoluciju promišljanja prirodnih vrijednosti na području gdje Mura i Drava oblikuju fizički, ali i duhovni prostor - zaključuje Golub.

Komentari