grad varaždinske toplice

Rezultati istraživanja lokaliteta Aquae Iasae Varažinske Toplice predstavljeni u Madridu

Objavljeno: 04.04.2023. 14:49

Zadnja izmjena: 04.04.2023. 14:49

Rezultati najnovijih istraživanja lokaliteta Aquae Iasae Varažinske Toplice predstavljeni su na Trećem međunarodnom kongresu o antičkom termalizmu koji je održan u Madridu.

Naime, na poziv organizatora, voditeljice radova na arheološkom lokalitetu Dora Kušan Špalj i Nikoleta Perok iz Arheološkog muzeja u Zagrebu predstavile su rezultate najnovijih istraživanja na prostoru svetišta rimskog naselja Aquae Iasae. Kako je objasnila Kušan Špalj, kongres o antičkom termalizmu pod nazivom "Termalna lječilišta i njihov teritorij, uloga termalne ljekovite vode u rimskim provincijama" po prvi je puta, nakon dvije pandemijske godine, uživo okupio brojne zainteresirane stručnjake.

Važnost i značaj topličkog lokaliteta u europskim i svjetskim razmjerima dodatno dokazuje činjenica da je kongres otvoren upravo predstavljanjem Varaždinskih Toplica te da je predavanje pod nazivom „Nova otkrića na prostoru svetišta rimskog termalnog lječilišta Aquae Iasae” izazvalo izuzetno veliki interes sudionika.

- Upravo zbog izuzetne važnosti i značaja našeg lokaliteta, Grad Varaždinske Toplice razvijamo kao grad na termalnoj vodi. Cilj nam da se u europskim i svjetskim lokalitetima dodatno pozicioniramo kao jedinstven primjer očuvanog rimskog termalnog lječilišta, a zahvaljujući svom bogatom nasljeđu i kontinuiranom ulaganju u daljnja istraživanja, njegovo očuvanje, zaštitu, prezentaciju i promociju u tome i uspijevamo - rekla je gradonačelnica Dragica Ratković.

Komentari