Iako Crkva ne propisuje post i nemrs na Badnjak, narod se u varaždinskom kraju te tradicije uglavnom pridržava. Za ru?ak se sprema bakalar, osli? ili neka druga riba, kažu nam Varaždinci koje smo zatekli u ribarnicama, a uz njih su fritule i razli?iti kola?i gotovo neizostavni na obiteljskom blagdanskom stolu...
Na Badnjak uvijek pripremam bogat jelovnik, a ru?ak je na sam Boži? sve?an i za stolom okuplja cijelu obitelj, otkrila nam je Mirjana Jurkin (68) iz Varaždina koju smo zatekli pri kupnji osli?a u Ribarnici 'Delfin' na varaždinskom placu.
- Na blagdanskom stolu ove godine imat ?emo racu, odojka, pohanu piletinu, razli?ite salate i 7 vrsta kola?a. Na Badnjak obavezno spremam paniranog osli?a. Kilogram košta 34 kune i cijena je prihvatljiva. Pridržavamo se posta, a kako nam ne bi nedostajalo hrane, moja k?erka ?e spraviti i rižoto od lignji – kaže nam ova umirovljena Varaždinka za ?ijim ?e se blagdanskim stolom okupiti 9 uku?ana.
Nažalost, zbog zabrane izlova srdela mnogi su Varaždinci sa skromnijim primanjima ostali bez sitne plave ribe na stolu, doznajemo od Božidara Koši?a vlasnika ribarnice 'Hobotnica'.
- Kupci su ovih dana najviše tražili papaline te brancina, pastrve i orade iz uzgoja. Iako je povremeno gužva i u našem restoranu, ove godine se primje?uje da neki poste jako bogato, dok su drugi na to prisiljeni, jer nemaju ni za kruh – ustvrdio je Koši?.
Da siromašni Varaždinci najviše kupuju smrznutu ribu poput osli?a, papalina, škarpina i paniranog programa, potvrdio nam je Zoran Ruži?, vlasnik ribarnice 'Delfin'.
- Lovostaj na 'Kraljicu Jadrana' odrazio se na promet, ali ?e on u kona?nici biti na razini prošlogodišnjeg. Varaždinci svježu ribu tradicionalno kupuju u zadnji ?as na sam Badnjak i nekima nije ni losos skup iako kilogram košta 99 kuna – naglasio je Ruži?.
Dobar izbor ribe za blagdanski stol svojim su mušterijama osigurali i u ribarnici 'Bepo' u kojoj je najviše prodano tuna, osli?a, orada i brancina...
- Ukusi su razli?iti i na Badnjak smo im ponudili grdobine, raže, ugore, pišmolje i drugu kvalitetnu ribu. Kupci su zadovoljni izborom i cijenom ribe, ali je prodaja lani ipak bila bolja – kazao je Josip Baši?, vlasnik spomenute ribarnice u koju ovih dana navra?aju i djeca.
Naime, mališanima je zanimljivo razgledati kako izgledaju ribe prije nego što ih njihovi roditelji o?iste, ispeku i serviraju na blagdanskom stolu.
Komentari