voda sa šumija

Rijetka kućanstva na području Brezove gore izgradnjom cjevovoda dobit će pitku vodu

Objavljeno: 17.07.2016. 18:43

Počela je izgradnja vodoopskrbnog cjevovoda kojim će pitka voda poteći do rijetkih kućanstava koja žive u zaselcima Ilijevci, Tičeki i Vuzmi na području Brezove Gore.

Ukupna vrijednost investicije je, zajedno s nadzorom, blizu 400.000 kuna, a financiraju je Hrvatske vode i Ivkom u omjeru 80:20. Po riječima tehničkog direktora Ivkom voda Ranka Zbodulje, gradit će se 1.730 metara cjevovoda, a radovi će potrajati oko dva mjeseca.

Voda koja stiže do stanovnika dalekih sela na Brezovoj Gori je iz ivanečkog izvorišta Šumi na Ivančici, poznata po svojoj visokoj kvaliteti. Ona u te krajeve stiže cjevovodom iz pravca Bednje i prepumpne stanice Popijači, preko Šinkovice do prepumpne stanice Jamno i odatle do spomenutih zaselaka, koji se inače nalaze na krajnjem rubu općine Bednja, prema Maclju.

Načelnik Općine Bednja Mirko Bistrović izjavio je da su dogovoreni i vodoopskrbni radovi u zaseoku Zagoranski. Za njih je utvrđeno drukčije rješenje, odnosno, selo će nakon gradnje vodovoda biti priključeno na vodoopskrbni sustav Ptuja. - Ovakvo rješenje za Zagoranske rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje Bednje s prekograničnom općinom Videm i njenim načelnikom Friderikom Bračičem – poručio je Bistrović.

Spomenutim vodoopskrbnim zahvatima napokon će se riješiti problematika snabdijevanja pitkom vodom stanovnika visinske zone Brezova Gora i njenih malobrojnih stanovnika koji su, unatoč svim ograničenjima, ipak odlučili ostati živjeti na ovom području.

Komentari