ljepota i emocije

Foto - Pioniri turizma u Cestici jednu 'Glamping' kućicu iznajmljuju besplatno ili uz dobrovoljni prilog

S okućnicom od čak šest tisuća kvadrata, obitelj Milec spada među pionire ruralnog turizma u Općini Cestica, koja se s tri milijuna putnika godišnje promeće u vrata turzima Varaždinske županije. Posebnoje emotivan razlog zbog kojeg jednu od kućica iznajmljuju besplatno ili samo uz dobrovoljni prilog…
Objavljeno: 14.05.2023. 08:04

Zadnja izmjena: 14.05.2023. 08:05

Foto: Boris Matijašec

Općina Cestica, kroz koju godišnje prođe čak tri milijuna putnika, budući da se nalazi uz granicu sa Slovenijom, postupno se promeće u svojevrsna vrata turizma Varaždinske županije.

Kao što smo već pisali, sve je počelo za vrijeme pandemije, kada je dio mještana odlučio iskoristiti kapital koji se nameće sam po sebi, a po uzoru na obližnji i nadaleko poznati slovenski Jeruzalem. Primjer toga je i ruralna kuća za odmor "Rim" koja se nalazi u Velikom Lovrečanu, šest stotina metara od državne ceste D2.

S okućnicom od čak šest tisuća kvadrata, obitelj Milec jedna je od pionira ruralnog turizma u općini. Uz mogućnost noćenja, posjetitelji tamo mogu pogledati i etnografsku zbirku starina, vodeni mlin, starinsku krušnu peć i mnogo drugih stvari koje su nestale iz modernog kućanstva.

Na posjedu koji je udaljen tek kilometar od rijeke Drave, osim obnovljene kuće, koja je prvo izgrađena 1947. godine, nalazi se i starinski mlin s obnovljenim vodenim kolom, ekološki vrt te pomoćne građevine, sve u etno stilu. Osim toga, na posjedu su nalazi i velik broj zaštićenih biljaka poput božikovine, drijena, runolista, perunike i mnogih drugih.

Obitelj Milec spada među pionire razvoje turizma u Općini Cestica

'Uspomena na sina'

Inače, obitelj Milec je, kako navode, iz ljubavi prema hrvatskoj baštini počela obnavljati kuću 2014. godine, koja je do tada bila u ruševnom stanju. Prvo su planirali posjed iskoristiti samo kako bi izložili etnografsku zbirku starina našeg kraja, te su tek kasnije odlučili kuću iznajmljivati nakon što ih je, između ostalog, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj nagovorio na taj pothvat. Osim ruralne kuće, su 2017. godine izgrađene tri "Glamping" kućice u kojima gosti mogu prenoćiti.

- Godine 2017. nastradao je naš sin pa smo srednju od te tri kućice posvetili njemu. Tu kućicu ne naplaćujemo, već nju iznajmljujemo besplatno, uz eventualne dobrovoljne priloge. Kod nas često dolaze ljudi u tranzitu, kao što su biciklisti ili motoristi. Svi oni mogu doći i prespavati u toj kućici i ukoliko žele mogu ostaviti neki honorar, tek toliko da se može oprati posteljina. Ova kućica je uspomena na mog sina - rekla je vlasnica Jelena Milec.

'Idealno za školarce'

Do sada je velik broj inozemnih turista posjetilo posjed obitelji Milec, uključujući turiste iz Izraela, Litve, Belgije, Francuske, Češke i Poljske. Vlasnica Jelena naglasila je kako je ipak potrebno više razvijati turizam u našim krajevima, kao što se to primjerice čini na moru. Osim toga, smatra i kako bi ova lokacija bila dobra destinacija za lokalne škole, kako bi se djecu osvijestilo o tradicionalnoj lokalnoj kulturi i baštini.

- Žao mi je da nema razumijevanja od strane lokalnih osnovnih škola da bi došli k nama u posjetu. Učitelji i djeca imaju vremena za različite izlete, a ustvari uopće ne znaju da nešto takvo postoji u njihovom kraju. Ovdje mogu vidjeti etnografsku zbirku, kako se u koritu pere odjeća ili na koji način radi vodeni mlin - rekla je.

Općina Cestica, kroz koju prođe tri milijuna putnika godišnje, postaje vrata turizma Varaždinske županije

 

Komentari