vjerni turist varaždinskih toplica

Robert Matejovič: "Rođen sam i živim u Slovačkoj, ali mi srce pripada u Varaždin"

Objavljeno: 07.08.2016. 15:10

Zadnja izmjena: 07.08.2016. 15:51

Foto: Sonja Ognjenović

Rođen u Slovačkoj, već kao 25. generacija, Robert Matejovič, novinar i glavni urednik časopisa  Dimenzie, ima zanimljivu povezanst s Varaždinom, odnosno Varaždinskim Toplicama. Sjedimo u kavani u centru Varaždina. Robert osmijehom pokazuje srdačnost, a progovorivši prve riječi, prevario bi me na trenutak, da mu hrvatski nije materinji jezik.

- Hrvatski nikad nisam učio u Slovačkoj. Kao i sve jezike, učio sam ga na terenu – objašnjava Robert. A, Hrvatsku je prvi put posjetio 1997. godine.

- U vremenu bivše Čehoslovačke nisam mogao dobiti dozvolu da putujem na zapad. Ako sam i tražio dozvolu od policije, uvijek bi napisali da nije u državnom interesu da putujem ili u Jugolaviju ili Austriju. Tako da, Hrvatsku sam prvi put posjetio 1997. godine – kazao je Robert te  dodao da je prvi veći grad kroz koji je prolazio bio upravo Varaždin.

- Tad se u mom srcu stvorila ogromna emocija. Putovali smo autobusom, nastavili za Zagreb, pa u Rijeku, pa na brod itd. A od tada, od te 1997. godine još sam tri ili četiri puta samo prolazio kroz Varaždin, dok sam putovao na more i uvijek su mi se vraćale te emocije.

U potrazi za korijenima

Naime, Robert je upravo zbog emocije koja se rodila pri prolasku kroz Varaždin počeo istraživati svoje porijeklo, a s obzirom na prezime Matejovič, koje je ustvari Matijević, saznao kako mu je predak pokopan u Lepoglavi. Zbog tog saznanja odlučio je o svojim korijenima istraživati te se nastavio često vraćati u Varaždinsku županiju.

- Ne znam odakle je točno prezime koje nosim, pošto mi fale dvije generacije s početka 17.stoljeća, ali se nadam da će mi pomoći s informacijama u župnom uredu. Ipak, postoji realna teorija da su moji preci došli u Burgenland i zapadnu Moravsku nakon bitke na Mohaču, ali ne mogu to službeno reći – objašnjava Robert vidno uzbuđen pričajući o tome.

Želi vidjeti ulaganje u razvoj Varaždinskih Toplica

1998. dolazi raditi reportažu o slovačko-hrvatskim odnosima u smislu gospodarske i kulturne suradnje. Tom je prilikom putovao s kolegm, a išli su starom cestom Breznica-Novi Marof.

- Tamo je bila tabla Varaždinske Toplice. Rekao sam kolegi: 'Nemamo smještaj, idemo pogledati što se tamo nudi'. Došli smo u grad i odmah mi je srce bilo na mjestu. Ostali smo dva dana,  a nakon te godine, svako sam ljeto s obitelji u Varaždinskim Toplicama.

- Sva moja tri sina su odrasla tamo. Najmlađi sin, Goran, imao je samo 4 mjeseca kad je prvi put došao u Varaždinske Toplice. Volio bih vidjeti da netko uloži u kompleks u Varaždinskim Toplicama. Zanima me kakav je odnos Županije spram toplica. Volio  bih vidjeti da se imaju kamo smjestiti strani turisti.

Osniva časopis kao odgovor trendu "žutila"

2001. osniva časopis koji izdaje na slovačkom i engleskom jeziku. Jedno vrijeme je studirao novinarstvo u Americi, a radio je za BBC te stekao iskustvo za ovakav potez - početi izdavati časopis, kako Robert kaže: "Za one koji razmišljaju".

- Tada je još bilo moguće biti neutralan u novinarstvu, danas je to jako teško – smatra Robert te dodaje da od 3. broja časopisa uvijek ima nešto vezano za Hrvatsku. 

- Ovaj sam časopis osnovao kao odgovor trendu "žutila" u novinarstvu, da pokažem da novinarstvo nije samo ispiranje mozga, već da ima i neke pozitivne zadatke i nekakve pozitivne ciljeve. Bio je to projekt da približim takvo novinarstvo ljudima – obrazlaže Robert.

Robert nam je na kraju odgovorio na ionako suvišno pitanje. Da, namjerava se vraćati u Varaždinske Toplice, odnosno u Varaždinsku županiju i sljedećih godina, jer ipak se tu osjeća kao doma.

 

Komentari