Robert Podolnjak istupio iz Hrvatske seljačke stranke (HSS)

Objavljeno: 27.12.2010. 21:50

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Robert Podolnjak, gradski vijećnik i kandidat HSS-a za gradonačelnika Varaždina na posljednjim lokalnim izborima, istupio je iz Hrvatske seljačke stranke.

Podolnjak je to sam javno objavio u dopisu medijima, u kojem se navodi da je njegovo istupanje iz stranke jedino i logično razumno rješenje, kako bi kao profesor ustavnog prava mogao govoriti neovisno, i isključivo s aspekta struke.

Dugi niz godina Podolnjak je bio član HSS-a i obnašao je niz odgovornih dužnosti u stranci i na županijskoj i gradskoj razini. Nakon posljednjih lokalnih izbora 2009. podnio je ostavku na dužnost predsjednika gradske organizacije HSS-a Varaždin i od tada više ne obnaša nijednu političku dužnost u stranci, a njegovo djelovanje ograničilo se na rad u Statutarnom povjerenstvu HSS-a.

U dopisu navodi da je status člana stranke sve više dolazio u raskorak s njegovim javnim djelovanjem profesora ustavnog prava.  Kaže da bi kao član HSS-a,  trebao barem načelno braniti politiku stranke i određene odluke pa i na državnoj razini, čak i kada takve odluke nije donijela moja stranka ili je u njima tek marginalno sudjelovala.

No, svojim javnim istupima on je i sam osporavao određene odluke iza kojih je, barem indirektno, stajala njegova stranka, a on ih je, kako navodi, osporavao sa stajališta struke, tj. kao profesor ustavnog prava.

Kao primjere  takvih odluka navodi neraspisivanje sindikalnog referenduma od strane Hrvatskog sabora, nedovoljno kvalitetne promjene Zakona o pravu na pristup informacijama (odbacivanje povjerenika za informacije kao neovisnog tijela), donošenje izmjena Zakona o izborima zastupnika, koji po njegovom mišljenju protivno Ustavu uređuje pitanje izbora zastupnika srpske manjine i niz drugih primjera.

Iza svih tih odluka, kao dio vladajuće koalicije, stoji i HSS, a kritizirajući ih kao profesor ustavnog prava zapravo sam se ponašao suprotno onome što se očekuje od člana stranke, navodi Podolnjak.

Podolnjak će u Gradskom vijeću nastaviti raditi kao nezavisni vijećnik.

Komentari