Mladi inovatori

Roboti, dronovi, električni auto - sve to i malo više na Danu tehničke kulture

Objavljeno: 21.05.2016. 12:24

Zadnja izmjena: 21.05.2016. 14:14

Foto: Sonja Ognjenović

Zmajevi, baloni, razne letjelice s daljinskim upravljanjem i ugrađenim kamerama za snimanje iz zraka, inovacija, radio uređaji, roboti, kajaci i kanui - sve to bio je doprinos varaždinskih udruga za 70 godina Hrvatske zajednice tehničke kulture. Na danu tehničke kulture udruge su prezentirale svoje radove kod Starog Grada. 

Dan tehničke kulture se održava svage godine u ovo doba, a na njemu svoje radove prezentiraju udruge sastavljene od zaljubljenika u tehničku kulturu. 

"Cilj  nam je zainteresirati još djece. Dosta je naših bivših učenika postizalo uspjehe na natjecanjima, a danas neki imaju i svoje uspješne firme." otkrio nam je Stjepan Andrlić, predsjednik zajednice tehničke kulture grada Varaždina

Interes djece svakako postoji, to je dokazao broj djece koja su danas zajedno sa svojim nastavnicima obilježila ovaj dan, ipak izgleda da ne ovisi sve o njihovoj volji: "Postoji interes djece za tehničku kulturu, samo da su još bolji uvjeti, pri tom mislim na prostorne i materijalne. Neku djecu čak moramo odbijati. U dogledno vrijeme ne vidim poboljšanje." rekao je Danijel Labaš, predstavnik Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin

Tako se tamo našao i Matija Lisičak, koji je vlastitim rukama i umom izradio električni automobil. Opel Kadett pretvorio je u ekološki prihvatljivo i štedljivo vozilo, koje puni na običnoj utičnici u svojoj kući.

"Baterija koju sam stavio ima kapacitet za 100 kilometara dometa po jednom punjenju, a puni se 6 sati. Vozim se s njim već 6 mjeseci, a napravio sam oko pet tisuća kilometara."

 

Dečki iz Kluba zrakoplovnog modelarstva, odnosnog udruge Modelarski centar Varaždin, pripremili su za danas razne letjelice koje su "provozali" iznad okupljenih, a snimke kamere na dronovima mogle su se odmah pogledati na ekranu na tlu.

Ono što je posebno privlačilo pažnju je prezentacija 3D printera, koji su za dijelove robota, koji im fale, koristili članovi Udruge Robofrik, koja je uključena u Hrvatski robotički savez. Kako bi pokazali na koji način printer radi, izradili su model znaka Batmana.

Pored aktivista zajednica tehničke kulture Grada Varaždina i Varaždinske županije sudjelovali su i aktivisti Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin, zatim Modelarski centar, radioamaterska udruga "Sloga", Kajak kanu klub Varteks, Foto klub Sloboda, "Udruga Robofreak" te Radio klub Varaždin. Cijeli događaj i njegove posjetitelje snimile su kamere fotoamatera.

Komentari