veliki uspjeh srednjoškolaca

Robotičari Srednje škole Ludbreg plasirali su se na Svjetsko natjecanje u dalekom Japanu!

Objavljeno: 14.03.2017. 09:53

Zadnja izmjena: 14.03.2017. 09:54

Foto: Srednja škola Ludbreg

Nakon vrhunskih rezultata ostvarenih na natjecanju Hrvatske robotičke lige u prosincu, učenici Srednje škole Ludbreg predvođeni mentorom Željkom Posavcem su sudjelovali na 2. kolu održanom proteklog vikenda u Sinju i tamo ostvarili plasman na veliko Svjetsko natjecanje u dalekom Japanu u gradu Nagoya.

Održano natjecanje je pokazalo najbolje od najboljih koji će predstavljati Hrvatsku na natjecanju u Japanu, a koje će se održati u ljetnim mjesecima, od 27. srpnja do 1. kolovoza.

Na ovom natjecanju su nastupili s 4 ekipe u kategoriji CoSpace, o čemu je nešto više rekao profesor i mentor, Željko Posavec: 'Cospace je program koji simulira spašavanje žrtvi na računalu. Dakle, radi se o simulaciji dva robota koji se natječu tko će više žrtvi pokupiti i spremiti ih u skladište. Pri tome robot mora izbjeći zamke. Robot se programira s dva color senzora i s tri ultrazvučna sezora. Dakle, robot je u virtualnom svijetu potpuno autonoman i mora izvršiti svoj program u tzv. dva svijeta (čitaj dvije staze).'

Talentirani učenici rade i subotom 

Ekipa Ducati komponenti osvojila je 2. mjesto, 1. mjesto osvojio je Crospace tim (Marko Pongrac iz OŠ Mate Lovraka), no budući da su Ludbrežani imali puno osvojenih bodova iz 1. kola u Zagrebu (gdje su osvojili 1. 2. 3. i 4. mjesto) te su, kada su se zbrojili rezultati, na kraju osvojili plasman na svjetsko RoboCup natjecanje. 

Plasman na Svjetsko natjecanje nije jedino što su učenici osvojili, naime, osvojili su i 4. mjesto, 5. mjesto te 7. mjesto, dok je učenik Antonio Vlahović osvojio 2. mjesto i u ukupnom plasmanu 1. mjesto, Ivan Jovanović je osvojio 4. mjesto, Vilim Stančin 6. mjesto, a Dean Copan 7. mjesto.

- Sretan sam zbog učenika što su se plasirali na tako veliko natjecanje, slijede pripreme za natjecanje u Austriji i Sloveniji gdje se isto tako nadamo da ćemo biti na postolju. Učenici inače vježbaju subotama, jer je gotovo nemoguće poslije škole kvalitetno raditi i održati im koncentraciju - naporno je dosta poslije škole / prakse da ostaju još 3-4 sata na robotici.  – rekao je mentor, Željko Posavec i pritom naglasio kako učenici sudjeluju na natjecanjima zahvaljujući i sponzorstvu tvrtke Ducati komponenti.

Komentari