poznati slikar

Rodbina i prijatelji komemoracijom se oprostili od Franje Klopotana

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 09.10.2019. 17:24

Zadnja izmjena: 09.10.2019. 17:25

Komemoracijom u maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu rodbina, prijatelji te predstavnici javnog i kulturnog života grada Novog Marofa oprostili su se od Franje Klopotana, jednog od najpoznatijih Novomarofčana te jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara.

Rajko Fureš, uime Društva „Muži zagorskog srca“, čiji je Klopotan bio član, u svom je govoru kazao da je njegovim odlaskom hrvatska kultura i likovna umjetnost izgubila jednog od svojih velikana. Podsjetio je da je bio osnivač Društva likovnih umjetnika u trenutku kada je hrvatska naiva imala svoj najveći zamah.– Svaki čovjek ima svoj početak i svoj kraj. Toga moramo biti svjesni, ali ne i tome robovati. Francek, unatoč dugoj i teškoj bolesti, nije gubio volju za životom. Njegova vedrina i ljubav prema životu treba nam svima biti inspiracija da se borimo do posljednjeg trenutka – kazao je Fureš.

Dragan Vicković, dugogodišnji prijatelj i suradnik, kazao je da je Klopotan kao umjetnik rano postigao svoju zrelost i postao klasikom. Spomenuo je kako je tijekom boravka u Njemačkoj postigao veliki međunarodni ugled te mu se djela nalaze u velikom broju poznatih galerija širom Europe i Amerike.– Slikarstvo Franje Klopotana proslavilo je njegov zavičaj preko kojeg vidim jednu veliku dugu od Presečna preko Bednje do Novog Marofa – kazao je između ostalog Vicković dodajući da je svaka njegova izložba bila događaj važan pozornosti ne samo za hrvatsko slikarstvo, već i za kulturu uopće.

– Samo da mi je da poživim još pet godina kako bi dovršio sve svoje slike – istaknuo Vicković je u svom emotivnom obraćanju na komemoraciji Klopotanove riječi, koje je sam umjetnik izrekao još ove godine prilikom vožnje od Varaždina do Presečna.

Njegovo ime bit će zapisano zlatnim slovima

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji je otvorio posljednju izložbu Franje Klopotana u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ ove godine, naglasio je kako je jedno od Klopotanovih djela prije nekoliko mjeseci poklonjeno predsjednici Repubilike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i kako je sada dio kolekcije umjetničkih djela na Pantovčaku.

– Njegovo ime bit će zapisano zlatnim slovima u povijest Novog Marofa. Uz Ivana Rabuzina on je najveći slikar kojeg je Novi Marof ikada imao. Kao Grad učinit ćemo sve da djela Franje Klopotana ostanu „živjeti“ u Novom Marofu i da sam grad bude poznat po njima – izjavio je Jenkač uz poruku da se Franje Klopotana treba uvijek sjećati po svemu onome što je dobro napravio u životu, posebice po njegovom slikarstvu.

– Neka vječno živi u srcima svih njegovih domaćih Presečana i Novomarofčana – zaključio je Jenkač.

 

Komentari