19 novorođenih beba

Općina Maruševec za kraj godine darivala novorođene bebe

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.12.2017. 15:14

Zadnja izmjena: 20.12.2017. 15:21

Treće primanje novorođene djece u 2017. godini održano je danas u prostorijama Općine Maruševec. Na prijemu 19- ero novorođenih beba i njihovih roditelja bili su načelnik Općine Damir Šprem, zamjenik načelnika Mario Klapša te župnik Župe Svetog Jurja u Maruševcu vlč. Krunoslav Milovec.

Načelnik Šprem je tom prilikom izjavio kako se nada će se u narednim godinama natalitetna politika na području općine poboljšati, a u tom će procesu Općina doprinijeti kroz povećanja rodiljinih naknada.

-U novom je općinskom proračunu predviđeno povećanje sredstava za novorođenu djecu koje će iznositi 1.500 kuna za prvo dijete, 2.000 za drugo i 3.000 kuna za treće i svako iduće dijete. Do sada je Općina za tzv. socijalnu politiku izdvajala oko milijun kuna godišnje, a novi proračun predviđa povećanje tog iznosa na 1.400.000 kuna, a sve u cilju poboljšanja demografske slike Općine Maruševec, pojasnio je načelnik Damir Šprem.

Okupljenim roditeljima obratio se i zamjenik načelnika Mario Klapša koji je istaknuo kako Općinu Maruševec veseli što u zadnjih nekoliko godina na svakom primanju broj roditelja i novorođene djece ne pada.

-Naknada za rođenje djeteta tek je jedna od mjera pronatalitetne politike, no one ipak mnogo govore o odnosu općine prema mladim obiteljima, prema djeci i demografskom problemu s kojima se sve općine i gradovi moraju nositi. Općina Maruševec brine o svojim najmlađim mještanima od njihovog rođenja kroz ovakve naknade, potom kroz njihovo osnovnoškolsko obrazovanje nabavkom radnih bilježnica, sufinanciranjem autobusnog prijevoza i školske kuhinje, pa sve do fakulteta kroz stipendije studentima. Koristimo sve mogućnosti da mlade ljude zadržimo u svojoj općini, a od iduće godine financijska će pomoć biti veća, rekao je zamjenik načelnika Mario Klapša.

Kako su poručili iz općine za kraj, pametna natalitetna politika neophodna je i visoko među prioritetima, a tome u prilog govori današnje, ujedno treće primanje i darivanje novorođene djece u ovoj godini, u kojoj je do danas rođeno 51 dijete.

Komentari