hoće li postati prihvaćeni

Romkinja nakon slavlja u varaždinskoj katedrali: “Čudno me gledaju, a i ja sam katolkinja"

Objavljeno: 07.05.2016. 12:18

Zadnja izmjena: 09.05.2016. 08:45

Foto: Sonja Ognjenović

Romi katolici proslavili su spomendan romskog blaženika i mučenika Ceferina Yimeneza Malle. Iako je većina Roma s ovog područja katoličke vjeroispovijesti, i dalje ne nailaze na toleranciju, već se pri ulasku u crkvu susreću s osudom prisutnih.  Ovaj susret jedan je u nizu pokušaja da se to promijeni. 

“Ja sam imala firmu i pričest, tako da napreduje taj katolički život kod nas. Današnji dan mi znači i previše. Romi više ne dolaze često na mise, jer i ja sam dolazila, pa su me neki čudno gledali. Romkinja sam, pa misle da sam drugačija. Ispočetka me smetalo, a sad to ignoriram.” – Valentina Bogdan

Učiteljica razredne nastave iz Osnovne škole Petrijanec prva je u svoje klupe primila Rome i to davne 1993. godine.

“Vjerujem da će se Romi sve više uključivati u crkveni život. To prije nije tako bilo. Radim na tome da se Romi osjećaju prihvaćeno, da se ne osjećaju drugačije te da su jednako vrijedni kao i svaki drugi narod.” - rekla je učiteljica Osnovne škole Petrijanec, Marija Vidaček 

Na ovom području, većina Roma je katoličke vjeroispovijesti, a vrlo je malen broj muslimana. Sve više Roma prima svete sakramente, što je prije bilo vrlo teško. Učiteljica Marija Vidaček o problematici razgovora i sa svećenicima, koji to sve više prihvaćaju.

Ceferino Yimenez Malla bio je španjolski Rom, katoličke vjeroispovijesti koji je umro vrlo mlad kao mučenik, svjedočeći svoju vjeru.

 

Komentari