Rukometaši se plasirali u četvrtfinale, djevojke na žalost ne

Objavljeno: 17.04.2012. 18:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: arhiva.evarazdin.hr

Rukometaši Prve hrvatske gimnazije iz Rijeke – predstavnici Hrvatske u muškoj konkurenciji na Svjetskom rukometnom prvenstvu za srednjoškolce koje se održava u Varaždinskoj županiji - prvi su krug natjecanja završili sa 100 postotnim učinkom i plasirali se u četvrtfinale. Rukometašice na žalost nisu bile te sreće.

Nakon Belgije, Turske i Brazila hrvatski su rukometaši svladali i Švedsku 32-25. Već i prije današnje utakmice protiv Švedske hrvatski su rukometaši osigurali prvo mjesto u skupini i plasman u četvrfinale.

- Iako gledajući rezultat, ispada da nam je od sva četiri protivnika u prvom krugu natjecanja, Švedska možda bila najteži protivnik, mislim da nisu bili najteži, nego da smo u utakmicu ušli malo više opušteno, jer smo i prije susreta osigurali prvo mjesto, pa je današnja utakmica bila utakmica za prestiž. Željeli smo nastaviti s pobjedničkim nizom, to je bilo najvažnije, ali misli su nam već okrenute prema četvrtfinalu gdje nas čeka težak protivnik - rekao je nakon utakmice trener momčadi Prve hrvatske gimnazije iz Rijeke Darko Dunato.

Hrvatski će rukometaši u četvrfinalu koje je na rasporedu u četvrtak, snage odmjeriti protiv drugoplasirane ekipe iz skupine D. Koja će to ekipa biti, bit će poznato nakon sutrašnje utakmice između Nizozemske i Mađarske. Trener Dunato za protivnika pak priželjkuje – Mađarsku:

- Očekujemo Mađarsku, koja je po meni najbolja ekipa u toj grupi D, vrlo težak i zahtjevan protivnik, mislim da će biti dosta problema, ali mi ćemo napraviti sve što je u našoj moći. Apetiti su nam uvijek isti, mislim da je objektivno što možemo očekivati ta četvrtfinalna utakmica, eventualno pobjeda i plasman u polufinale. Mislim da bi to bilo realno s obzirom na ono što sam vidio do sada i kakva je kvaliteta protivnika - rekao je Dunato.

Da ih čeka teška utakmica u četvrfinalu složio se i igrač Marko Jerčinović

- Mislim da će to biti puno teža utakmica, jer se križamo s puno jačom skupinom nego je naša bila. Ali pripremat ćemo se za ekipu koja u skupini D bude druga i naš protivnik u četvrtfinalu - kaže Jerčinović.

Za razliku od hrvatskih rukometaša, hrvatske rukometašice, djevojke iz Gimnazije A.G. Matoša iz Đakova nisu se uspjele plasirati u četvrtfinale.

Nakon što su prvog dana natjecanja uvjerljivo svladale Belgiju, a jučer upisale dva poraza – protiv Turske te Brazila, u posljednjoj utakmici po skupinama ubilježile su još jedan poraz. Bolje od njih bile su rukometašice Švedske 19-11. 

S jednom pobjedom i tri poraza naše su djevojke zauzele 4. mjesto u skupini te im – ostane li takav poredak i nakon sutrašnjih utakmica koje se još po skupinama trebaju odigrati - slijedi razigravanje za poredak od 9. do 16. mjesta.

- Nažalost nismo se uspjeli plasirati u četvrtfinale, ali to je naša realnost - rekla je nakon utakmice trenerica Mirela Šunda dodavši da je djevojkama sudjelovanje na ovom natjecanju jedno veliko iskustvo iz kojeg će mnogo toga naučiti.

- To je veliko iskustvo ovim djevojkama, a moram i napomenuti da su naše djevojke godinu dana mlađe od svih ostalih natjecateljica na ovom prvenstvu. Borile su se i nadam se da su dostojno predstavile svoju zemlju. Skupile su puno iskustva, vidjele su puno toga novoga što dosad nisu imale prilike i nadam se da će iz svega ovoga nešto naučiti i da će im to pomoći za  daljnji napredak u rukometu - rekla je Šunda.

Da im je sudjelovanje na Svjetskom školskom rukometnom prvenstvu veliko iskustvo potvrdila je i rukometašica iz Gimnazije A.G. Matoša iz Đakova, Marija Matasović:

- Ovo nam je jedno super iskustvo, samo što smo trebale malo bolje odigrati, imali smo i podršku navijača, ali dosta smo se ispromašivale. Najmlađe smo od svih sudionika, i čast nam je sudjelovati na ovom prvenstvu - rekla je Marija.

Komentari