PREVARE U SHOPING CENTRIMA

Rumunjski državljani lažno se predstavljaju kao gluhe osobe i po shoping centrima traže donacije od 100 ili 200 kuna

Objavljeno: 26.08.2018. 08:49

Zadnja izmjena: 26.08.2018. 09:03

Iz Varaždinskog športskog saveza gluhih upozoravaju na prevare koje se događaju oko velikih shoping centara. Naime, strani državljani glumeći gluhe osobe skupljaju novac. Na papiru koji imaju sa sobom napisano je da novac skupljaju za „gluhe i tjelesno potlačene ljude i siromašnu djecu“ te da će s tim novcem pomoći otvaranju međunarodnog centra. Ljudi se upisuju na taj papir i misle da doniraju iznose od 100 ili 200 kuna u humanitarne svrhe, a u stvari su prevareni.

Jedan sličan događaj zbio se proteklih dana u varaždinskom shopin centru Supernova. Nenad Premužić, član VŠSG i gluha osoba ostao je zatečen kada je vidio nepoznatu mušku osobu kako prikuplja novac za gluhe. Potapšao ga je po ramenu i znakovnim jezikom pitao ga je što tu radi.

– Siguran sam da je to bila čujuća osoba, a meni je bio potpuno nepoznata, opisuje svoj susret s navodnim humanitarcem. – Nije razumio znakovni jezik, nešto je promucao te me odgurnuo i pobjegao. Nisam se odmah snašao a kada sam pošao za njim već je bio u automobilu rumunjskih registarskih oznaka VW passat karavan. Nisam uspio zapamtiti registarski broj.  Žao mi je što se tako nešto događa jer onda, između ostalog ispada da su gluhe osobe prosjaci, dodao je Premužić.

Gluhi nisu prosjaci

U VŠSG, udruzi koja okuplja gluhe osobe koje se bave sportom nastoje i promijeniti negativnu sliku o gluhim osobama.

– Nažalost, ovakvih prevara ima sve više, rekao je predsjednik VŠSG Milan Lugarić. – Komuniciramo s drugim udrugama gluhih u Hrvatskoj i Europi i saznali smo da je ovakav slučaj zabilježen nedavno i u Novoj Gradiški. Vjerojatno još ima takvih slučajeva samo nitko ne obavještava o tome. Bilo je slučajeva takvog nelegalnog prikupljanja novca i u bolnicama. Svi moraju znati da gluhe osobe ne prose. Ovakvi slučajevi samo otežavaju naš položaj u društvu i poništavaju naša nastojanja za integracijom gluhih u svakodnevni život. Molim sve čitatelje da čim vide da netko prosi ili traži novac za gluhe pozove policiju jer su to sigurno prevaranti i varalice, zamolio je Lugarić.

Udruge gluhih osoba sve više kontaktiraju putem interneta i društvenih mreža pa su neke od sličnih slučajeva prevare uspjeli i fotografirati. Te fotografije dijele kako bi ukazali na taj problem i kako bi se zaustavile takve prevare na račun gluhih osoba.

Komentari