ljetno računanje vremena

S ljepšim vremenom automobili više ne moraju voziti s upaljenim svjetlima, no postoje iznimke

PU varaždinska

Objavljeno: 04.04.2017. 18:21

Zadnja izmjena: 04.04.2017. 18:21

Foto: Arhiva

Nakon što je proteklog tjedna započelo ljetno računanje vremena, ujedno je i za većinu vozila prestala obveza vožnje s upaljenim svjetlima po danu.

U periodu ljetnog računanja vremena na motornim vozilima tokom dana ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, no postoji iznimka. Naime, na mopedima i motociklima kratka svjetla moraju biti upaljena tijekom cijele godine.

Dolaskom proljeća i ljepšeg vremena u prometu je sve je više vozača bicikala, mopeda i motocikala. Iz PU varaždinske vozačima ostalih vozila savjetuju da veću pozornost obrate na ove kategorije sudionika u prometu prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima.

PU varaždinska ujedno vozače mopeda i motocikala dodatno podsjeća na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige, a bicikliste koji se kreću kolnikom na javnoj cesti da su noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti dužni nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću.

Izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom također trebaju biti označeni i pješaci, ukoliko se noću ili danju u slučaju smanjene vidljivosti kreću kolnikom na javnoj cesti.

Komentari