Najveći projekt slovenske manjine

Sa županijskom predstavnicom slovenske manjine Kišić otkrio detalje projekta „3M Mura-Media-Minority“

Objavljeno: 24.05.2016. 13:17

Zadnja izmjena: 24.05.2016. 18:17

Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, zajedno s podpredsjednicom Slovenskoga kulturnog društva „Nagelj“ Barbarom Antolić Vupora, danas je na sazvanoj presici predstavio projekt „3M Mura-Media-Minority“, koji je dio Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija Hrvatska 2007. – 2013.

Projekt je trajao 16 mjeseci, od siječnja 2014. do travnja 2015. godine, a vrijedan je 360 tisuća eura, od čega je Županija sufinancirala u iznosu od 11 tisuća kuna, a Društvo „Nagelj“ 31 tisuću eura.

„3M Mura-Media-Minority“ obuhvatio je manifestaciju „Prešernov dan“, festival „Pozdravi jeseni“, kampove za mlade i predstavljanje slovenske manjine u Hrvatskoj.

Inicijatorica ovog projekta i predstavnica slovenske manjine Barbara Antolić Vupora odmah je razjasnila kako je ideja oko projekta razrađena 2012. godine, a Varaždinska je županija projekt odmah odlučila podržati: – Projekt smo preko IPA-e prijavili 2014., godinu kasnije krenulo se s događajima, a tek prošli tjedan stigao je pozitivni izvještaj uz objašnjenje kako financijska sredstva možemo očekivati krajem godine.

Kišić je istaknuo kako je ovo najveći projekt slovenske manjine u Županiji: – Osim što promiče slovensku manjinu, projekt promovira i Varaždinsku županiju. U Varaždinskoj je županiji slovenska manjina jedna od najaktivnijih. Inicirali smo, a mi prihvatili, uvođenje slovenskog jezika u škole i mnoge druge projekte.

Barbara Antolić Vupora otkrila je da su su pred Kulturnim društvom veliki planovi, spomenuvši izgradnju kulturnog centra. Ono što sprječava brži razvoj projekata, tvrdi Antolić Vupora, jest predfinanciranje, a novac se dugo čeka.

Komentari