NK VARAŽDIN - GNK DINAMO

Samir Toplak: "Nažalost, u krivo vrijeme sam se vratio"

Objavljeno: 06.06.2020. 11:23

Zadnja izmjena: 06.06.2020. 11:31

Večeras nogometaši Varaždina igraju prvu utakmicu HT Prve lige nakon korona pauze. U goste im dolazi zagrebački Dinamo, najbolji i najjači hrvatski npgometni klub što je i prednost i mana za Varaždince.

Najlaške je igrati protiv velikih favirita jer se nama što izgubiti, a može se samo dobiti, stara je to izreka nogometnih znalaca. Pokazala je to i prva utakmica ove sezone kada je Varaždin slavio na domaćem terenu. Međutim, od onda su se promijenile mnoge okolnosti. U svemu tome najveća prednost Varaždinaca je u treneru - Samiru Toplaku. Svi se slažu da će njegovo iskustvo u vođenju utakmicama za ostanak u ligi, koje je imao s Interom, biti jedan od presudnih aduta u nastavku prvenstva i borbi za ostanak. Osim toga, što se tiče kvalitete ekipe mnogiu se slažu da je Varaždin kvalitetniji i od Intera i od Istre 1961.

 Sinoćnja utakmica Hajduka i Intera, pokazala je koliko će biti neizvjesne utakmice nastvaka sezone. Nisu sve ekipe u isto motivirane, niti su u istoj formi.

Kohezija

Zato nas je zanimala ocjena trenera Varaždina, Samira Toplaka, kakva je trenutna forma varaždinskih nogometaša te kako su iskoristili korona pauzu?

- Kad sve sumiram nama je dobro došla pauza. Bili smo puno skupa, napravili smo zajedničke pripreme, približili smo svima našu filozofiju igre i napravili potrenu zajedničku koheziju, koja bi mogla biti ključna u borbi za bodove. Da se onaj ritam utakmica nastavio morali bi puno raditi u hodu, pitanje je kako bi bilo i po onakvim terenima bi igrali i sl, tako da ja izvlačim pozitivu i mislim da ćemo biti puno, puno bolji. Siguran sam da su neki igrači brzo prihvatili našu filozofiju, neki igrači će sigurno napraviti pomak u nekim stvarima u kojima mi mislimo da mogu. Sad je samo na redu to da igrači počnu vjerovati u sebe. To je ono što želim. Da počnu vjerovati u nešto što je zvučalo kao utopija prije nekoliko mjeseci, da ćemo izboriti ostanak. Ako ćemo biti u toj vjeri pojedinačno i momčadski ja sam uvjeren da će ovo biti lijepih deset kola za nas. Naravno, uz to da se izbjegne puno ozljeda, puno kartona i da nas baš to ne potrefi. Ali tu smo mi da dobro izbalansiramo opterećenja i kartone, kada će tko nedostajati, pa tako da na kraju budemo i taktički prvaci.

"Ekipa puno više funkcionira kako momčad"

U pripremno periodu odigrali ste dvije utakmice s Lokomotivom i jednu s Goricom, što ste zaključili iz tih susreta?

- Puno smo bili kompaktniji u tim utakmicama, nego prije. Pokazalismo ono na čemu smo radili na treninzima. Ja sam puno zadovoljniji s prikazanom igrom u prijateljskim utakmicama nego što je to prije izgledalo. Prije se igralo na mahove, puno je bilo individualne igre. Ekipa sada puno više funkcionira momčadski, sada svi puno bolje znaju što treba raditi u fazi obrane ili u fazi napada. I  to se vidi. Uz sve to onda dolazi i kvaliteta na naplatu, kao što nas je Gorica izmasakrirala jer su pozabijali nakon svih naših dječjih pogrešaka u fazi obrane. Znam da će se to događati i u prvenstvu, da će biti takvih utakmica ali ja više volim da te klepne po glavi, u jednoj utakmici sve, nego da u svakoj utakmici negdje kiksneš. Putokaz nam je Lokomotiva, gdje smo u dvije utakmice bili maksimalno al pari, a u nekim trenucima čak i bolji. Vidjeli smo kakvu je igračku moć prikazala Lokomotiva u polufinalu Kupa, i zato me to veseli. Ako ćemo biti na tom nivou i ako ćemo biti koncentrirani, te manje grešaka raditi onda ćemo biti i konkurentni.

"Favorite lakše možeš iznenaditi na početku"

Večeras igrate treću utakmicu s Dinamom, u dosadašnje dvije ishod je bio polovičan, jedna pobjeda i jedan poraz. Što očekivati?

- Neka i sada bude polovično, ja zadovoljan. Naravno, da je protiv Dinama svaki bod dobar. Igramo doma, ali nažalost bez gledatelja. S jedne strane je dobro da otvaramo s maksimalnim favoritom, jer favorite možeš iznenaditi na početku, dok još ni sami ne znaju u kakvom su stanju. Međutim, opet imaš jednu otegotnu okolnost to je činjenica da je novi trener na klupi Dinama. Nismo ga mogli izskautirati, iako se tu ne mijenja nešto puno. Ali, vjerojatno će se taj polet i nova energija primijetiti i na terenu. Međutim, znamo odakle prijeti najveća opasnost. Znamo kakva je Dinamova kvaliteta i znam da se maksimalno trebamo posvetiti tim stvarima. Već od srijede smo počeli na tome intenzivno raditi, kako kontrirati Dinamu. Nadam se da ćemo biti prava momčad, da ćemo se dobro braniti i da ćemo opasno napadati. Na nama je da pronađemo formulu s obzirom da imamo neke probleme koji su iskočili u posljednja dva dana i to veliki, ali ne nepremostivi. Nadam se da će ekipa koja će istrčati, uz pet zamjena koje sada imamo, što je jako dobro, moći dugo držati Dinamo u neizvjesnosti. Čim će dulje trajati neizvjesnost oni će bolje ući u nervozu, a onda se mi imamo nešto i nadati.

S kakvim igračkim kadrom raspolažete? Posavec ima tri žuta kartona, a s druge strane Stojanović u Dinamu nema pravo nastupa, kakva je situacija s ostalim igračima?

- Tkalčić nam je otpao u zadnji trenutak, krivo je stao na treningu i izvrnuo gležanj, tako da je definitivno otpao. To je pozicija koja nam je najranjivija. U kadru nemamo igrača koji ga može baš tako zamijeniti i evo baš se to njemu dogodilo. Međutim, možda je bolje da se to sada dogodilo, nego da se dogodilo prije neke od sljedećih utakmica, koje će, uvjetno rečeno, biti ravnopravnije. Pokušat ćemo tu instalirati nekog igrača koji se može nositi s Oršićem. Tu mora biti hitri igrač koji može bez pardona ići na Oršića. To je prvi problem, a drugi je Kolarić koji ima problema sa zadnjom ložom. Nije bio na treningu ali iskreno se nadam nije prestrašno. On ima energiju, volju i želju i u uskom je izboru za prvi sastav. Ako će biti zdrav, sigurno nam je to adut više.  

"Počelo se zabijati u svakoj utakmici"

Na kojim dijelovima igre ste najviše radili s ekipom, tijekom ovih priprema?

- Puno se radilo i u fazi napada i u fazi obrane. Kad pogledamo ove prijateljske utakmice, četiri gola smo zabili Lokomotivi, poslije još jedan i Gorici, znači počelo se zabijati u svakoj utakmici. Ne samo to, nego stvaramo i puno šansi. To je ono čemu težimo. Samo moramo biti svjesni da nećemo stvarati uvijek moći stvoriti puno šansi po utakmici, nego nam i realizacija mora biti na visokom postotku, ako hoćemo nešto napraviti. Ne možemo odrađivati utakmice s Dinamom, Rijekom i Hajdukom i da čekamo Istru i Inter. To ne bi imalo nikakvog smisla. Svaka utakmica je biti ili ne biti. Iz svake utakimice se može nešto izvući. Svaki bod je jako, jako vrijedan. Nećemo ništa kalkulirati, nećemo čekati neke utakmice jer onda dogodi da potoneš do njih, pa pukneš u najvažnijem trenutku. Idemo u svaku utakmicu probati nešto uzeti i onda kako bude.

Kakva je prognoza za večerašnju utakmicu s Dinamom, koja se igra beu gledatelja?

- Uvijek je lijepo protiv Dinama igrati, šteta što neće biti lijepe kulise, jer kad dođe Dinamo tu su uvijek pune tribine i odlčina je atmosfera. Nažalost, u krivo vrijeme sam se vratio ali ja se nadam da će čim prije i navijači smjeti na tribine pa da nas podrže.

Komentari